Soğutma Sistemleri ve Buz Makineleri

            Soğutma sistemleri güvencesi ile bozulma ihtimali olan malzemeler oldukça kaliteli koşullarda üstün şartlarda korunmaktadır. Büyük soğuk depolar, mobil hastaneler, soğutucu dolaplar ve bunun gibi pek çok etmen özellikle gıda sektöründe büyük öneme sahiptir. Birçok firmanın tercih ettiği soğutma sistemleri, üstün teknolojik kapasitesi sayesinde gıda sektörü, ilaç sektörü gibi alanların vazgeçilmezi haline gelmektedir.

 beton soğutma sistemleri

          Soğutma sistemleri genellikle gıda ve ilaç sektöründe kullanılıyor olsa da burayla sınırlı değildir. Üstün teknoloji kapasitesi ve yaratıcı gücü sayesinde birçok alanda tercih edilmektedir. Binaların temellerinin doldurulması sırasında ve büyük boyutlu setler inşaat edilirken beton kullanılmaktadır. Ancak bu betonun kısa sürede donması büyük önem taşıyor. Bu işlem için kullanılan beton soğutma sistemleri inşaat sektöründe oldukça büyük öneme sahiptir. Betonun ilk doldurulması sırasında sıcaklığın belli bir seviyeyi aşmamasına özen göstermek gerekiyor. Aksi taktirde donma işleminden sonra betonda çatlaklar oluşmaktadır. Bu işlem ise yaprak buz ekleme yöntemi ile yapılmaktadır. Sistem için yaprak buz makinelerince üretilen yaprak buzlar, doldurma sırasındaki sıcaklığı dereceden 12 dereceye kadar düşürür.

 yaprak buz makineleri

            Buz makineleri soğutma sistemleri için özel buz üretimi gerçekleştiren geniş kapasiteye sahip makinelerdir. Bu makineler içinde yaprak buz makineleri ihtiyaç duyulan sektöre göre tatlı su ile buz üretimi yapan ve deniz suyu ile buz üretimi yapan yaprak buz makineleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Tatlı su ile çalışan buz makinesi -klasik buz üretme makinesidir. Gıda sektöründen beton soğutmaya kadar pek çok alanda buz üretimi yapar. Deniz suyu ile üretim yapan makineleri ise daha çok gemilerde ve balıkçılıkta kullanılır. Deniz taşıtı vasıtası ile çekilen su buz üreterek gerekli soğutmayı sağlamaktadır. Bu noktada deniz suyu yaprak buz makinesi için gemici tipi buz makinesi adı da verilir.

            Uzun ömürlü olan soğutma sistemleri ve buz makineleri gelişen teknolojide en büyük ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Özellikle gıda paketleme ve sağlık alanında eksikliği hayatı felce çevirebilir. Bu gibi faktörleri önlemek soğutma sistemlerinin üstün kalitesinden faydalanmak gerekmektedir.