24. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Türkiye ve Arap Birliği sadece ortak tarih, kültür ve değerler bütününü değil, çok önemli bir ajandayı da paylaşıyor. Suriye adına bugün bu zirvede yeni bir sayfa açılmıştır. Arap Birliği'nin, Suriye halkının meşru temsilcisi olarak, Suriye'nin koltuğunu SMDK'ya teslim etmesi, bu sayfanın başlangıcını gösteriyor'' dedi.

Davutoğlu, Suriye konusunda mazeret olmadığını, Suriye halkının 3 yıldır bağımsızlık için mücadele ettiğini ifade ederek, ''Bekleyecek lüksümüz yok. Bundan böyle daha çok çabalamalıyız, demokratik ve bağımsız Suriye için desteğimiz artarak devam edecek. Karar sadece Suriye halkına aittir ve öyle de kalacaktır. Suriye geçici hükümetinin Birleşmiş Milletler'de yer alması için çaba harcamalıyız'' dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Filistin tamamen bağımsız olana ve Kudüs sonsuza dek Filistin'in başkenti olana kadar desteğimiz artarak devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi

Mavi Marmara baskınına yönelik İsrail'in özür dilemesine değinen Davutoğlu, ''İlişkilerin normalleşmesi için İsrail'e 3 şart koştuk. Bunlar, özür, tazminat ve ablukanın kalkması idi. Bildiğiniz gibi İsrail Başbakanı Netanyahu resmen özür diledi, gerekli adımların atılacağını, ambargonun kalkacağını söyledi. Filistin de şartların iyileştirilmesi için Türkiye ile birlikte çalışmaya söz verdi'' şeklinde konuştu.

''Arap Barış Planı''nı desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Davutoğlu, Filistinlilerin kendi ülkelerinde hak ettikleri gibi yaşayana dek, Filistin halkı için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Özrün Filistinliler için de büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''Başbakan Erdoğan, özür konuşması öncesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistin liderleri ile görüştü. Onlardan gelen olumlu tepkiye göre hareket edildi. İsrail-Türkiye ilişkileri ne olursa olsun, Filistin'i desteklemeye ve gerektiğinde İsrail'in karşısında durmaya, onu eleştirmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Kaynak: AA