Üzerinden elektrik akımı geçen metal aksamların elektrik kaçağına karşı bir önlem olarak topraklanması işlemi, özellikle yeni inşa edilen yapılarda ve fabrikalarda bir zorunluluk haline gelmiştir. Topraklama yaparken hem insan sağlığı, hem de elektronik cihazların güvenliği sağlanmış olunur. Elektrik kaçağı olabilecek bölgelerde meydana gelmesi muhtemel akımlar toprağa verilerek güvenli bir şekilde etkisiz hale getirilir.

Sanayi tipi tesislerde ve yeni inşa edilen binalarda gerçekleştirilmesi gereken topraklama işlemi, alanında uzman mühendisler tarafından tutulan raporlarla kayda geçirilir. 1 ila 5 yıl arasında değişen sürelerde bu rapor tekrar yenilenir ve topraklama sisteminin işlerliği kontrol edilir.

Yapılan topraklama ölçümü sonrasında düzenlenen topraklama raporunda binanın veya işletmenin cinsine dair detayların yanı sıra elektrik mühendisinin gözlem ve görüşlerine de yer verilir. Rapor hazırlanırken ölçümlerin gerçekleştirildiği toprak megeri isimli ölçüm cihazının kalibrasyon verileri de topraklama raporunda bulunmak zorundadır. Şayet raporun hazırlanması esnasında herhangi bir eksikle karşılaşılırsa bir an önce çözüm üretilmeli ve akabinde rapor yeniden kaleme alınmalıdır.

Topraklama raporu hangi işletmeler için hazırlanır?

Fabrikalar, sanayi tesisleri, yeni inşa edilen binalar, ameliyathane ve laboratuvarlar başta olmak üzere akla gelebilecek hemen her yapı üzerinde topraklama işlemi gerçekleştirilebilir. Topraklama işlemi düzenlenen raporla kayıt altına alındıktan sonra senelik aralıklarla yeniden raporlanmalıdır.

Peki topraklama raporu nereden alınır?

Can ve mal güvenliğini tehlikelerden muhafaza etmek için topraklama işlemini tamamladıktan sonra bunu raporla kayıt altına almanız gerekir. Bu noktada da Elektrik Mühendisleri Odası’na (EMO) kayıtlı herhangi bir elektrik mühendisinden yardım alabilirsiniz. Ancak ilgili mühendisin topraklamabelgesi olması gerekir.

Raporu hazırlayacak olan mühendisin yetkinliğini araştırmanızda fayda olabilir. Neticede topraklama raporu hazırlamak, şansa bırakılamayacak kadar önemli bir faaliyettir. Dilerseniz kurumsal olarak bu hizmeti sunan mühendislik firmalarıyla da iletişime geçebilmeniz mümkündür. Bireysel olarak mühendislerle çalışmaktansa şirketlerle anlaşmak uzun vadede daha faydalı olabilir.

Topraklama sistemleri ve daha fazlası için bilgi almak için şu siteyi ziyaret edebilirsiniz.