Kahramanmaraş’taki depremlerin ardından Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’ndeki bayraklar yarıya indirildi, büyükelçiliğin önüne karanfiller bırakıldı. Büyükelçiliğin karşısındaki Atatürk Heykeli’nin yanında bulunan Azerbaycan bayrağı da yarıya indirildi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından milli yas ilan edilmesi dolayısıyla Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’ndeki Türk bayrağı ve büyükelçiliğin karşısında bulunan Atatürk Heykeli’nin yanındaki Azerbaycan bayrağı yarıya indirildi. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Türk milletinin büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını belirtti. Elden geldiğince bütün kuruluşlarla sahadaki çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Bağcı, “Ülkemizin güneydoğusu ve Akdeniz bölgesinde 10 ilimizi, onlarca ilçemizi, kasabamızı, köyümüzü etkileyen, milyonlarca insanımızı etkileyen, hayatını etkileyen büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Devletimiz bütün kurumlarıyla olayı yönetmeye, müdahale etmeye çalışıyor. Aynı şekilde de biliyorsunuz uluslararası bir dördüncü seviyede çağrıda bulunmuştur ülkemiz. Bu çerçevede Azerbaycan ilk sesi veren ülke olmuştur. Huzurlarınızda sayın cumhurbaşkanına ve bütün Azerbaycan halkına teşekkür ediyoruz” dedi.

"Azerbaycan 6. uçağı hazırlıyor"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in taziyeleri ile birlikte Türkiye’ye ne gerekiyorsa yapılması yönünde talimat verdiği hatırlatan Bağcı, “Bu çerçevede Azerbaycan’dan ilk uçak dün 12.45’te içerisinde 179 arama kurtarma ekibi, arama kurtarma köpekleri ve arama kurtarma teçhizatı ile birlikte, ikinci uçak dün 16.25’te hareket etmiştir. Üçüncü uçak dün gece saat 21.30’da Adana Şakirpaşa Havalimanı’na inmişti ve sahaya arama kurtarma ekipleri sevk edilmişlerdir. Az önce de Azerbaycan’dan dördüncü ve beşinci uçaklar hareket etmiştir 09.35 itibariyle. Bu uçakların içerisinde sahra hastanesi ekipmanlarıyla beraber 45 sağlık personeli, bunun 34’ünün doktor olduğu bildirildi ve beraberinde sağlık hastanesi ve ekipmanları bulunmaktadır. Şu saat itibariyle Azerbaycan 5 uçak kaldırmıştır ve 400’ün üzerinde arama kurtarma ekibi, personel, ekipman, köpek ve ilaveten Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sağlık personeli sahaya intikal etmek üzere ayrılmışlardır. Altıncı uçağın hazırlandığını az önce Olağanüstü Haller Bakanı sayın Kemaleddin Haydarov arayarak kendisi bildirmiştir” diye konuştu.

"İhtiyaç olabilecek ekipmanların listesini ilettik"

Depremin ilk dakikadan itibaren Olağanüstü Haller Bakanı sayın Kemaleddin Haydarov ve ekibiyle yakın bir işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Büyükelçi Bağcı, “Aynı şekilde de uluslararası toplumun, ülkelerin, Türkiye’nin yardım ve ihtiyaç duyduğu arama kurtarma personeliyle birlikte sahada ihtiyaç olabilecek ekipmanların listesini talep etmiştir. Bu çerçevede de bize ulaşan bir ekipman listesi vardır. Bakanlığımız aracılığıyla bu ekipman listesini de Olağanüstü Haller Bakanlığı’na bu sabah itibariyle ulaştırdık. Bunlar daha çok arama kurtarma ekiplerine destek mahiyetinde aydınlatma araçları ve sahra hastanesinde kullanılacak ekipmanlar niteliğini taşıyor. Beraberinde de yine hastane ekipmanları var ama siz de biliyorsunuz, hem Kızılay aracılığıyla yapılan duyurularda özellikle ayni ve nakdi bağış yapmak isteyenlerin ne tür yardımlar yapabileceklerini Kızılay, AFAD bildirdi” ifadelerini kullandı.

"Türkiye bu acıyı, bu yaraları sarabilecek güçtedir"

İhtiyaç duyulan malzemeler listesi arasında mobil mutfak malzemeleri, battaniye ve kullanılmamış giysiler olduğu vurgulayan Bağcı, “Bu çerçevede de Azerbaycan’daki sivil toplum kuruluşları, hayırseverler, işadamları, dernekler bizlere müracaat ediyor. Bunlar da belli bir koordinasyon içerisinde büyükelçiliğimiz ile çalışmalarını yürütüyorlar. Önümüzdeki günlerde battaniye ve benzeri ekipmanlar, ısıtıcılar, yatak ve benzeri sahada, deprem çadırlarında konteynırlar da ihtiyaç olabilecek, vatandaşlarımızın ihtiyacını giderebilecek ilk ekipmanların Azerbaycan’dan temin edilmesi yönünde sivil inisiyatifin desteklenmesi gerekmektedir. Onları da bu konuda yönlendirmeye çalışıyoruz. Bugün 11.00 itibariyle bir toplantı yapacağız. İşadamları, derneklerimiz ile beraber ve bazı Türkiye-Azerbaycan Mezunlar Platformu temsilcileriyle. Bunlarda bir gayret, çaba içerisindeler. Azerbaycan halkına gösterdikleri destek ve acımızı paylaşma konusundaki duyarlılıkları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Gerçekten de tek millet, iki devlet olduğunu bugün bir kez daha yaşayarak görüyoruz” açıklamasında bulundu. Desteklerinden dolayı Azerbaycan halkına teşekkürlerini ifade eden Bağcı, “Ülkemizin, milletimizin başı sağ olsun. Türkiye bu acıyı, bu yaraları sarabilecek güçtedir ve bütün toplum bugün tek yürek olarak kenetlenmiş bir şekilde acısını sarmaya ve milleti tekrar ayağa kaldırmaya gayret ediyor ve biz bu acının üstesinden gelebilecek güce, inanca sahip bir toplumuz" sözlerine yer verdi.

Milli yas ilan edildi

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 Pazar gününe kadar Türk bayrakları yarıya indirildi.