Bu sunucular bölünerek daha küçük sanal sunucular elde edilmektedir. Farklı özellikte bölünmeler sebebi ile farklı özellikte sanal sunucular elde edilmektedir.

 

 İstenilen özellikteki sunucuya sahip olmak için o özellikte bölünme gereklidir. Siteler hosting paketleri sayesinde yönetilmektedir. Fakat kullanıcı sayısı ve ziyaretçi sayısı arttıkça hosting paketi yetersiz kalmaktadır. Bu durumda vds sunucu ve vps hosting paketine ihtiyaç olacaktır. Bu paketleri yazılım ve sunucu şirketlerinden almak mümkündür.

 

 Virtual Private Server Ne İşe Yarar?

 

 Vps, virtual private server İngilizce olarak kısaltılmış halidir. Bu kavram da sunucunun bölünmesine karşılık gelmektedir. Fakat vps de sunucunun yazılım olarak bölünmesi gerçekleşmektedir. Sunucu vps ile küçük yazılımlara bölünmektedir.

 

 Bölünme sonucu elde edilen vps sunucuları ana sunucuya bağlı olarak çalışmaktadır. Yine aynı şekilde bölünen vps sunucuları ana sunucuların işletim sistemini kullanmaktadırlar. Paylaşımlar yazılımsal olarak elde edilmektedir. Bu yüzden de bölünen vps sunucularında ya da ana sunucuda bir arıza olması halinde tüm sunucular bu durumdan etkilenmektedir. Çünkü bölünen tum vps sunucuları ana sunucuya bağlı hareket etmektedir.

 

 Ana sunucu bölünme sonucunda diğer sunuculara ram aktarımı gerçekleştirmektedir. Ram kullanım oranına göre sunucular arasında kalan ram miktarları bölüştürülür. Vpsler aslen ayrı ayrı sunuculardır. Fakat hepsi bölündükleri ana sunucuya bağlı olan küçük yazılım sunucularıdır.

 

 Virtual Dedicated Server Nasıl Çalışır?

 

 Vds, İngilizce olan virtual dedicated server kelimesinin kısaltmasıdır. Vdsler de vpslerde olduğu gibi sunucuların bölünmesi işlemini kapsamaktadır. Burada vpsden farklı olarak vdsler donanımsal olarak bölünmektedir.

 

 Bölünme işlemi sonrasında vdsler birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadırlar. Yine vdsnin vpsden bir diğer farkı ana sunucuya bağlı olmamasıdır. Bölünen vds sunucuları istedikleri işletim sistemini kullanmaktadırlar. Bölünen vdslerden birine atanan kaynak ve özellik başka bir vds tarafından kullanılamaz. Böylelikle vds sunucularının çakışması önlenmiş olur. Bölünen her vds sunucusunun kaynağı ve özelliği farklı olmak zorundadır.

 

 Ana sunucudan bölünen bir vds' de sorun olması halinde bundan diğer vds sunucuları etkilenmemektedir. Aynı şekilde ana sunucuda meydana gelen bir problemden dolayı diğer vdsler etkilemezler.

 

 Vds ve Vps Arası Farklar Nelerdir?

 

 * Vps ' de sunucular yazılımsal olarak bölünürken, vds' de ise sunucular donanımsal olarak bölünmektedir.

 * Vps' de bölünen sunucular ana sunucuya bağlı olarak çalışmaktadır. Vds' de ise bölünen sunucular bağımsız çalışmaktadırlar.

 * Vps' de bölünmüş olan sunucular ana sunucunun işletim sistemini kullanırken Vds de ise bölünmüş sunucular istedikleri işletim sistemini kullanırlar.

 * Vps' de bir problem olması durumda bundan tüm vps sunucuları ve ana sunucu etkilenmektedir. Fakat vds de ise tam tersi bir vdsnin etkilenmesi durumunda diğer sunucular bu durumdan etkilenmezler.

 

  Vds Sunucularının Özellikleri

 

 * Güçlü donanım, vdsler oldukça güçlü bir donanıma sahip olmaktadırlar.

 

 * Gelişen Işlevsellik; Vds sunucuları gelişmiş bir işlevsel özellik göstermektedir.Bu nedenle kısıtlanma yaşanmamaktadır. Ve istenilen oranda alan arttırılır. Site yöneticilerinin de hayatı bu sayede kolaylaşmaktadır. Vds sayesinde birçok işlemi kolaylıkla yapmak mümkündür.

 

 * Esnek Yazılım Seçenekleri; Vds sunuculara tam erişim sayesinde sunucuya tam bir erişim ve kontrol sağlanmaktadır. Bu sayede sunucu üzerinden istenilen yazılım ve uygulamalar yüklenmektedir. Bu nedenle kullanıcılar tek bir işletim sistemine bağlı kalmazlar. Tek bir işletim sistemine bağlı kalmadan istenilen işletim sistemi kullanılmaktadır.

 

 * Yedekleme Sistemi; Vds sunucuları sayesinde veriler günlük, haftalık, aylık olarak yedeklenmektedir. Bu sayede sistemden kaynaklanacak olan hata sonucu veri kaybı en aza inmiş olacaktır. Yedekler sayesinde istenilen zaman veriler geri alınmaktadır.

 

 * Güvenlik; virtual dedicated server ve virtual private server aracılığı ile kontrol tamamen sizin elinizde olacaktır. Bu sayede verileriniz oldukça güvenli kalacaktır. Çünkü başka kullanıcıların sizin sunucunuza ulaşmasına imkan verilmemektedir. Sunucunun tüm kontrolünün sizin elinizde olması ve size ait bir dosyada tutulması nedeniyle de vps ve vds sisteminin güvenli olduğu düşünülmektedir.

 

 * Özelleştirme; Tüm vps ve vds sunucuları aracılığı ile herkes kendine ait bir sunucuya sahip olmaktadır. Özelleştirme sayesinde herkes kendi sunucusunu yönetecektir. Kişisel istekler doğrultusunda vds ve vps özelleştirme işlemi gerçekleştirilir.