İstanbul ve Büyükçekmece seçimlerine ilişkin konular gündemde ki zirvesini korumaya devam ediyor.

BÜYÜKÇEKMECE İTİRAZI KARARA BAĞLANACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), önceki gece AK Parti'nin İstanbul'da oyların tümünün yeniden sayılması talebini reddetti, sadece 21 ilçedeki 51 sandığın tekrar sayılmasına karar verdi. 51 sandıktaki oyların sayılması ile oy sayım süreci sona erecek. YSK'nın önünde dün de yine AK Parti'nin Büyükçekmece ile ilgili itirazı bulunuyor. YSK'nin toplanarak bu itirazı karara bağlaması bekleniyor. İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ye iki günlük itiraz süreci 8 Nisan'da başlamıştı. Partiler bugüne kadar YSK'ye itirazlarını yapabiliyor. YSK, tüm itirazların incelemesini 11-13 Nisan'da yapacak.

AK PARTİ OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ HAKKINI KULLANDI

Bu sürenin kullanılmasının ardından ise her seçimde olduğu gibi yine YSK'ye "olağanüstü itiraz"da bulunulabiliyor. YSK'nin AK Parti temsilcisi Recep Özel de olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK'ye gideceklerini açıklamıştı. Buna göre, AK Parti, "olağanüstü itiraz" hakkını kullanarak, "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle İstanbul'daki seçiminin yenilenmesini talep etti. Seçimlerin yenilenmesi kararı verilebilmesi için iddiaların, somut verilerle ortada olması ve bu şekilde oy kullanan seçmen sayısının sonucu etkilemesi gerekiyor.

2014'te ne olmuştu?

YSK, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, oy kullanma yeterliliği olmayan (kısıtlı) seçmenlerin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle alova ve Ağrı'nın da olduğu 13 yerde seçimleri iptal etti.

2009 yerel seçimindeki iptaller

2009'daki yerel seçimlerin ardından, çeşitli nedenlerle 30 belediye başkanlığı ile 11 beldede belediye meclisi üyeliğine ilişkin seçimlerin yenilenmesine karar verildi.

2004 yerel seçiminde de iptaller oldu

YSK, 2004'te yapılan yerel seçimlerin ardından da 3 ilçe ile 12 beldenin belediye başkanlığı seçimlerinin iptalini kararlaştırdı. Konya'nın Ilgın, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Çorum'un Uğurludağ ilçelerinde belediye başkanlığı seçimleri iptal edildi.

2002 seçimleri

3 Kasım 2002'de Siirt'te yapılan milletvekili seçimi YSK tarafından iptal edilmişti.

Kaynak: Yeni Söz