Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürlüğü tarafından “Kuyucuk Gölü Sulak Alan Yönetim Revizyon Planı” çalıştayı düzenlendi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Çalıştayda 2019 yılında tamamen kuruyan Kuyucuk Gölü’nü 2020 yılında ilgili kurumlarla birlikte yapılan sondaj çalışmasıyla yüzde 60-70 su seviyesine çıkarttıklarını ifade eden Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürü Okan Gün, “Kars ilimizde yoğun olarak genel müdürlüğümüz faaliyetleri, özellikle av ve yaban hayatı faaliyetlerinin yürütülmesi ve sulak alanların korunması ve geliştirilmesi, yine Sarıkamış ilçemizde bulunan Allahuekber Dağları Milli Parkı bünyesinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Kafkas Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi’nde de ilimizde doğada zarar görmüş yaklaşık 14-15 ilin yaban hayvanlarının tedavisini Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ndeki hocalarımızla beraber yürütmekteyiz” dedi.

Gün, “Kars Şube Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında Kuyucuk Gölü Ramsar alanı ulusal öneme sahip sulak alanlarımızdan Aygır Gölü, Çalı Gölü ve Çıldır Gölü yer almaktadır. Genel Müdürlüğümüzce sulak alanların geliştirilmesi, korunmasına yönelik gerçekleştirmek üzere düzenli olarak üretim planları yapmakta ve bunları uygulamaktayız. Bugün de burada bulunmamızın sebebi Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü’nün yönetim planının revizesini yapmak. Burada hep birlikte ilgili paydaşlarımızla beraber önümüzdeki yeni yapılacak olan planda bir önceki plana göre eksiklerimiz neler? Bunları tartışarak daha uygulanabilir bir yönetim planı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu çerçevede 2019 yılında maalesef Kuyucuk Gölü’nün tamamen kurumasıyla birlikte özellikle paydaşlarımızdan Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün, Kars Özel İdaresi’nin ve Kuzey Doğa Derneği’nin katkılarıyla bir sondaj çalışması yapılmış ve Kuyucuk Gölü’nün 2020 yılında ortalamayı yüzde 60-70 seviyelerinde su seviyesinde olduğunu tespit etmişiz. Tabii bugün uzmanlarımız bu konuya detaylı olarak değinecektir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda genel olarak Kuyucuk Gölü konuşuldu. Program yapılan sunumların ardından sona erdi.