Edirne’de, bu yıl 27 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 661’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Haftası kortej yürüyüşü ile başladı.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan, “Türkiye Başpehlivanı”nın belirlendiği, Tarihi Kırkpınar’ın 661’ncisi randevusu düzenlenen törenle başladı.

Bu yıl 661’nci kez gerçekleştirilecek olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası etkinlikleri kortej yürüyüşü ile başladı.

Selimiye Meydanı’nda bir araya gelen katılımcılar, bando eşliğinde Atatürk Büstü’ne kadar yürüdü.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in, Atatürk Büstü’ne çelenk bırakması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Ardından ise Bando eşliğinde sözü ve bestesi Rahmetli Beyazıt Sansı’ya ait olan ‘Kırkpınar Marşı’ oğlu Seven Sansı eşliğinde çalındı ve söylendi. Vatandaşlar Bandonun çaldığı ezgileri telefonlarına kaydetti.

"Bize düşen görev güreşlerin özüne dokunmadan gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak"

Törende konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, "Bin 361 yılından bu yana gerçekleştirilen güreşler geçmişten günümüze süregelen çok önemli bir spor dalıdır. Kırkpınar’ı Kırkpınar yapan ağalığı cazgırı davul zurnalı kısmeti ve peşrevi ile kendine özgü ritüelleridir. Bize düşen görev 661 yıldır kesintisiz devam eden yağlı güreşlerin özüne dokunmadan gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır. Özüne uygun şekilde devam edilmesi için tüm gücümüzle çaba göstermeye devam edeceğiz. Bu hafta bizim için özel bir hafta. Türkiye’nin 4 bir yanından güreş severleri ağırlayacağız. Şehir tüm paydaşlarıyla birlikte üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Ebediyete intikal etmiş pehlivanlara Allahtan rahmet müsabakalara katılacak güreşçilere de başarılar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Kırkpınar’ın ata sporu yağlı güreşi simgelediğini söyleyen Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, "Burada da hasbelkader ağalık yapıyoruz. Yapmaya çalışıyoruz. Hep söylüyorum Kırkpınar’a gerçekten ağırlık yapacak birisi gelene kadar ben buradayım sağlığım izin verdiği müddetçe" şeklinde açıklamada bulundu.

Düzenlenen açılış programı konuşmaların ardından sona erdi.

Sarayiçi Er Meydanı’nda güreş heyecanı ise 01 Temmuz Cuma günü minik boylarda başlayacak. 01 Temmuz Cuma Kırkpınar Ağası karşılama ritüeli gerçekleştirilecek, vefat eden başpehlivanlar kabirlerinde ziyaret edilecek ve Selimiye Camisi’nde mevlit okutulacak. Saat 18.00’de Sarayiçi Er Meydanı’nda resmi açılış töreni düzenlenecek.