MUĞLA (AA) - Bodrum ilçesinde hizmet veren Bodrum Belediyesi Hayvan Barınağında bulunan yüzlerce sokak hayvanı, klasik müzikle "terapi" ediliyor.

Bodrum'un Torba Mahallesi Kaynar mevkisinde bulunan 650 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Geçici Bakım Merkezi Hayvan Barınağı, bakım ve rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, açılışta gazetecilere yaptığı açıklamada, barınağı modern hale getirdiklerini söyledi. Yenileme çalışmalarına 300 bin lira harcandığını belirten Kocadon, "Turgutreis barınağını da bu hale getireceğiz. Ultrason, kan tahlilleri ve röntgeni burada yapabiliyoruz" diye konuştu.

Bazı veteriner hekimlerin deneyimlerinden faydalanarak hayvanlara "müzikli terapi" sistemi uyguladıklarını ifade eden Kocadon, "Uzmanların klasik müziğin hayvanları dilendirici ve sakinleştirici özelliği olduğunu söylemesi üzerine bir çalışma yaptık. Barınağın her tarafından müzik yayını yapıyoruz. İnşallah Türkiye'de örnek bir proje olur. Canlı olan her şeyin iyi bir şekilde yaşamasını diliyorum" dedi.

Barınağın kapasitesinin artırıldığına işaret eden Kocadon, şöyle devam etti:

"Ameliyathane büyütüldü. Şu anda burada 600'ün üzerine hayvanımız var. 2 bin civarında kısırlaştırma yaptık. 2016'da hedefimiz 4 bin civarında olacak. Şu ana kadar müdahale edip de doğaya saldığımız hayvan da 3 bine yakın. Tek sıkıntımız yazlıkçıların buraya getirip bıraktıkları hayvanlar. Bunlar bizi çok yoruyor. Veteriner sıkıntısını da yaşıyoruz. Bizim en büyük hayalimiz Bodrum'da kedi ve köpeklerin bir finansman bularak kısırlaştırılması."

Kocadon, tüm canlıların yaşam hakkı olduğunu, bakıma muhtaç hayvanların tedavilerinin en iyi şartlarda sürdürülebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

- Müzik ABD ve Avrupa'da da kullanılıyor

Hayvan barınağı veterinerlerinden Ayşe Elvan Canbakan da klasik müziğin hayvanlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti.

Aşırı sinirli hayvanları müzikle sakinleştirdiklerine işaret eden Canbakan, "Hayvanların sakinleşmesi bakımdan klasik müzik çok etkili oluyor. Bunu hayvanları yakından takip ederek gözlemiyoruz. ABD ve Avrupa'daki barınaklarda kullanılan bir sistem. Gün boyu müzik dinletiyoruz ve sakinleştiklerini de görüyoruz" diye konuştu.