Yunus Emre Enstitüsü, 60’ıncı merkezini 17 Eylül’de Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarıyla terörden arındırılarak normalleşme sürecine geçilen Suriye’nin Azez şehrinde açıyor.

Dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran, Türkiye’ye dost insan sayısını artırma vizyonu ve Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırma misyonuyla hareket eden Yunus Emre Enstitüsü, Suriyelilere hem yurt içinde hem de yurt dışında verdiği eğitimler hakkındaki bilgileri paylaştı. Kilis Valiliği ve Azez Yerel Meclisi tarafından kısmi tadilatı gerçekleştirilen ve Azez Yerel Meclisinin kontrolünde bulunan binanın 10 yıllığına Yunus Emre Enstitüsüne tahsis edildiği belirtilerek, enstitü tarafından yapılan tadilat sonucu binanın eğitim öğretime hazır hale getirildiği aktarıldı. Suriyelilere yönelik eğitimlerin 2016 yılının Şubat ayından itibaren başladığı hatırlatılan açıklamada, 19-21 Şubat 2016 tarihleri arasında 100 aday öğretmene oryantasyon eğitimi verildiği belirtildi. Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİCTES) kapsamında farklı dönemlerde çok sayıda öğretmenin enstitünün uzman personeli tarafından eğitime tabi tutulduğu kaydedilen açıklamada, “Mültecilere yönelik yapılan bu eğitim için üniversiteler ve çeşitli STK’larla iş birliği yapılmıştır. İlerleyen süreçte ücretsiz kitap ve materyal destekleri, okutman görevlendirmeleri ile Türkçe eğitimi desteklenmeye çalışılmıştır. Ankara Kızılay Toplum Merkezi ve Reyhanlı Yetim Vakfına okutman desteği ile Şanlıurfa ve Hatay’da yabancılara Türkçe öğretimi alanında eğitimcilerin eğitimi seminerleri düzenlenmiştir. Bunun yanında Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan PİCTES öğretmenlerine yönelik Ankara’da Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde hizmet içi eğitim programları düzenlenmiştir. Üç farklı dönemde yaklaşık 210 PİCTES öğretmeni Enstitünün uzman personeli tarafından eğitime tabi tutulmuş, güncel eğitim öğretim yöntemlerinin yanı sıra alanla ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların alanla ilgili sorunlarının tespiti gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Takip eden süreçte 2016 yılının Aralık ayında Cerablus’ta 10 bin öğrenciye içerisinde kırtasiye malzemesi bulunan okul çantalarının dağıtıldığı belirtildi. Ankara’da hazırlanan çantaların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) desteğiyle Karkamış Sınır Kapısı’ndan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında teröristlerden arındırılan Cerablus’a götürülerek okullarda çocuklara dağıtıldığı kaydedildi. Buna göre Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatları kapsamındaki Cerablus, Azez, El-Bab, Afrin ve Çobanbey şehirlerinde ilköğretim öğrencilerine toplam 7 bin 500 adet okul çantası gönderildi. Çantalarda farklı ebatlarda defterler, kalem kutuları, kalemler, boya takımları, silgi ve kalemtıraş gibi kırtasiye malzemelerine yer verildi.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerinde eğitim faaliyetlerini yürüten öğretmenlere hizmet içi eğitim ve tamamlayıcı Türkçe eğitimi de verildiği belirtildi. 16 Temmuz-9 Ağustos 2019 tarihleri arasında Suriyeli öğretmenler için eğitim programı düzenlendiği ifade edilen açıklamada, “Eğitimlere katılan yaklaşık 70 Suriyeli eğitmen bir ay boyunca Türkçe öğretimi noktasında eğitime tabi tutulmuş, Türk kültürünü tanımaları için çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Alanlarında uzman eğitimciler tarafından bölge ile ilgili seminerler düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen eğitim programı sonucunda Cumhurbaşkanlığımız tarafından tevdi edilen resmi yazıyla Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde terörden arındırılan ve normalleşme sürecine geçen Azez şehrinde Türkçe öğretilmesi ve Türk kültürünün yaygınlaştırılması maksadıyla kültür merkezi açılması, bölgede bulunan Türkçe kurslarının standardizasyonunun sağlanması talimatı verilmiştir. Bahse konu yazıya istinaden bölgeye Başkanlık nezdinde gözlem maksadıyla ziyaretlerde bulunulmuş, merkezi konumda bulunan dil öğretimi ve kültürel faaliyetlerin bir arada yapılabileceği binalar tespit edilmiştir. İncelemeler neticesinde Azez şehir merkezi 1. bölge, 501 numaralı tapu kayıtlı Şükrü Kuvvetli Caddesi’nde bulunan binanın uygun olduğu üzerinde uzlaşılmış ve binayla ilgili görüşmeler gerçekleştirilmiştir” denildi.

Kilis Valiliği ve Azez Yerel Meclisi tarafından kısmi tadilatı gerçekleştirilen ve Azez Yerel Meclisinin kontrolünde bulunan binanın on yıllığına Yunus Emre Enstitüsüne tahsis edildiği ve yapılan tadilat sonucu eğitim öğretime hazır hale getirildiği belirtildi. Açıklamada, “Halihazırda Enstitü binamız 4 sınıf, bir okutman odası, bir idari oda, bir mutfak ve yaklaşık 300 kişilik konferans salonundan oluşmaktadır. Kilis’te ise okutmanlarımız ve idari işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için üç katlı irtibat ofisimiz açılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Azez ve etrafındaki okullarda Türkçe eğitimi veren Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirmiş olduğu yerel hocalara Seviye Tespit Sınavı (STS) gerçekleştirilerek, hocaların düzeylerinin tespit edildiği açıklandı. Toplam 66 eğitimciye gerçekleştirilen sınav neticesinde haftanın 5 günü gruplar halinde Türkçe dersleri verileceği ve eğitimler sonucunda eğitimcilerin eğitimi programı gerçekleştirileceği kaydedildi. Böylece Türkçe eğitiminin kalitesinin artırılması hedefleniyor. Bu eğitimlerle birlikte yerel halka da Türkçe kurslarına başlanması planlanıyor.

17 Eylül’de düzenlenecek açılışa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Kilis Valisi Recep Soytürk, TİKA Başkan Vekili Serkan Kayalar, YTB Başkanı Abdullah Eren, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü Yusuf Karaloğlu, Azez Yerel Meclis Başkanı Mohammed Yousef ile çok sayıda yerel yönetici ve Yunus Emre Enstitüsü görevlisinin katılması bekleniyor.