İnternet ve hayal gücünüzü kullanarak, en fazla ne yapılabilir ki? Diye düşünürseniz eğer, bizim cevabımız kesinlikle Instagram olurdu. Birçok sosyal medya platformları, belirli bir amaç doğrultusunda ilerlerken, Instagram içerisinde her şeyin var olmasından dolayı, sürekli olarak artan bir kullanıcı kitlesine sahip oluyor. Üstelik bağımlılık yaratıyor olması nedeni ile gezdiğimiz yerler, yediğimiz yemekler, fikirlerimiz, ünlülere ve daha onlarca farklı ulaşamayacağımız kişilere ulaşım kolaylıkları ile artık her işimizi Instagram üzerinden yaptığımızı söylemek yanlış olmayacaktır.

Son açıklanan verilere göre Türkiye'de internet kullanımı nüfusun %75.1 iken, sosyal medya kullanımı ise günlük 3 saatleri buluyor. Kullanıcılar üzerinde yapılan incelemelere göre, online oyun, video içerikleri izlemek, haber okumak gibi etkinlikler toplamda 4 saati bulurken, sadece sosyal medya kullanımı 3 saatin üzerinde. Instagram ise çok fazla kullanılıyor ve 10 üzerinde 9.1'lik kullanım ile listenin başında geliyor. Kısacası Türkiye'de 65 milyonun üzerinde internet kullanan kişi var ve bunların %90'nı Instagramı kullanıyor. Bunun yanında ikinci ve hatta daha fazla sayıda hesapları olanları da eklediğimizde, sosyal medya kullanımı dünya standartlarının üstünde oluyor.

Instagram neden bu kadar önemli?

Evet Instagram oldukça önemli. Sadece birilerini takip etmek ya da fotoğraf paylaşmak için değil, artık iş bulmak, daha fazla satış yapmak, global ölçekli olarak Türkiye'nin en ücra yerlerine dahi ulaşmak mümkün oluyor. Reklamcılar için çok önemli bir söz vardır. "Eğer reklam vereceğin kitle ürüne ulaşabiliyorsa, reklam yapmalısın." Bunu çok basit bir şekilde ele alabiliriz. Bir mayo firması için, ulusal kanallarda reklam yapmak, markanın gücü açısından oldukça önemli olurken, ürünü alacak kişiler ise sadece tatile gidecekler ya da deniz kenarında oturanlardır. Ancak Instagram'ı kullanmak ise hiç deniz görmemiş kişilere dahi sadece bir günlük deniz keyfi yaşayacağı zaman, yüzlerce liraya mayo satmaktır. Çünkü yaşadığı yerde mayo bulamayacak, satış sitelerinde standart beden numaraları görecek ve "acaba bana olur mu?" diyecek. Ama Instagram sayesinde kullanıcıların yaptığı yorumları görecek, ürünün kendine bedenine yakın birinin üstünde nasıl durduğunu görecek ve daha birçok avantajı olacak.

Instagram'da bende bir şeyler yapabilir miyim?

Evet Instagram'da sizde bir şeyler yapabilirsiniz. Nasıl mı? Oldukça basit. İyi bir takipçi kitlesinin yanında, doğru paylaşımlar ile doğru kitleye ulaşmak. Hepsi bu kadar. Ancak bunu biraz daha şekillendirmek yani anlatmak gerekirse, tüm detaylarına inelim. Öncelikle Instagram fotoğraf ve sonrasında video paylaşım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Meşhur selfie yani "öz çekim" olayının Oscar ödül törenlerinde yapılması ve ardından bu paylaşımın Instagram üzerinde paylaşılması ile birlikte, en büyük reklamını yapan Instagram, yaptığı bu viral çalışma ile dünyada ki tüm haber kanallarında, internet sitelerinde, yazılı basında yer edindi. Bundan sonrası ise malumunuz tam bir çılgınlığa döndü. Öyle ki Nusret'in yapmış olduğu saltbae hareketi dünyada bir çığır açtı ve bugün 30 milyon takipçiye ulaştı. Futbolcular ve oyuncular gibi ünlü simalar, günlük hayatlarından enstantaneleri paylaşmaya başladı. Sonuç olarak Instagram dünya genelinde çok önemli bir sosyal medya platformu olduğu gibi, ayrıca girişimciler içinde ciddi kazanç kapısına dönüştü.

Ne paylaşacağımı biliyorum ama takipçiye ulaşamıyorum?

En fazla sıkıntı yaşanan durum takipçi olmaktadır. Bunun nedeni ise sizin gibi paylaşım yapan yüzlerce ve hatta binlerce farklı seçenek olmasıdır. Özellikle spam paylaşımı yapanlar ya da sizi taklit edenler, sizden daha fazla takipçiye ulaşıyor ve beğeni alıyorlar. İlk olarak Instagram algoritma mantığını çözmeniz gerekiyor. Yeni bir hesaptan, yeni bir paylaşım yapmak ve bunun binlerce kişi tarafından görüntülenmesi, ne yazık ki artık hayaldir. Çünkü algoritma en çok izleneni ve beğenini öne çıkarıyor. Takipçi sayınız fazla ise ve yaptığınız paylaşım beğeni aldıysa, keşfet bölümünde çıkıyor ve daha fazla takipçiye ulaşmış oluyorsunuz. Biliyoruz ki bunun için de bir başlangıç yapılması gerekiyor. Bu konuda Instagram organik takipçi satın al sitelerini ziyaret edebilir ve takipçi alabilirsiniz.

Takipçi satın almak güvenli mi?

Takipçi satın almanın herhangi bir dezavantajı bulunmuyor. Tek sıkıntı almış olduğunuz takipçilerin daha sonra takipten çıkarması ki, bu durum çok azlık bir kısmını kapsar. Diğer bir sıkıntı ise buna para verecek olmanızdır. Ancak günümüz şartları ile bunları mecburi olarak yapmanız gerekiyor. Şunu da belirtelim ki sadece siz Instagram takipçi satın al yapmıyorsunuz. Türkiye'nin en büyük şirketleri ve tanınmış kişileri de bunu yapıyor. Ya da sıklıkla karşılaştığımız çekilişlerin tek amacının bu olduğunu da söyleyelim. Burada amaç daha fazla kişiye ulaşmak isteyen ya da hiç paylaşım dahi yapmamış olan hesap, öncelikle takipçi alarak, paylaşımlarını sonra yapmaya başlıyor.

Tek başına takipçi sayımın yüksek olması yeterli mi?

Hayır değil. İyi bir takipçi sayınız varsa eğer, bu takipçilerin sizi takip etmesi için bir nedenleri olması gerekiyor. Kısacası sizi takip edenlere bir amaç vermelisiniz ve bu amaç doğrultusunda sizi takip etmeye devam etmeleri, paylaşımlarınızı beğenmeleri ve yorum atmaları gerekiyor. Çekiliş ile kazanılan takipçiler de, en fazla görülen durum, çekiliş sonrası tüm takip edilen hesapların takipten çıkarılması olduğunu söyleyelim. Örneğin yapılan bir çekiliş neticesinde bom boş bir hesap 500 bin gibi bir takipçiye ulaşıyor. Ama çekiliş sonrasında bu takipçilerin %60 anında takipten çıkarabiliyor. İşte tam olarak takipçi satın almanın ya da çekilişten kazanmanın sıkıntısı burada oluyor. Çünkü bu durum, Instagram'ın gözünden kaçmıyor ve sizi öne çıkarmıyor

Paylaşımları mı nasıl öne çıkarırım?

Öne çıkarmak ya da keşfette görünmek için, en başta da söylediğimiz gibi paylaşımın etkileşiminin yüksek olması gerekiyor. Diyelim 10 bin kişi tarafından takip ediliyorsunuz ve bir kuş resmi paylaştınız. Bu kuş resminin çok güzel olduğunu ve 3 bin görüntülenme ile birlikte, 700-800 beğeni aldığını düşünelim. Artık bu resim özellikle kuş aramalarında öne çıkmaya başlayacaktır. Eğer kötü bir resim paylaşırsanız ve takipçilerin sadece zaman çizelgesinde görerek hızlı bir şekilde geçiyorsa ve beğeni de almıyorsa bu resmin öne çıkmasına imkan yoktur. Kısacası yaptığınız paylaşım, hem takipçi tarafından görüntülenecek, hem beğeni alacak. Görüntülenme Instagram algoritmasına göre kullanıcının paylaşım üzerinde ne kadar zaman geçirdiği ile alakalı bir durum. Beğeni ise zaten sayı olarak görünüyor ve hem takipçilerin, hem de takip etmeyenlerin beğenme durumuna göre ortaya çıkıyor.

Nasıl daha fazla beğeni alırım?

Yapmış olduğunuz paylaşım sadece kendi takipçilerinizin önüne çıkacağı için, bu paylaşımların başkalarının da karşısına çıkmasını sağlamak için, beğeni almanız gerekiyor. Kısacası sizi takip etmeyenlerin de paylaşımınızı beğenmesi gerekiyor. Bunun için de Instagram beğeni satın al siteleri bulunuyor. Bu siteler aracılığı ile hangi paylaşımın beğenilmesini istiyorsanız onun beğenilmesini sağlayabiliyorsunuz. Gene farklı bir çalışma sistemi olan düzenli beğeni de bulunuyor. Yani her paylaşımınız için beğeni de alabiliyorsunuz. Aldığınız bu beğeniler sayesinde paylaşımlarınız daha da ön plana çıkıyor.

Tüm bunları neden yapmalıyım?

Tanınmak için, ürün satmak için, fikirlerinizi insanlara ulaştırmak için ya da yalnızlıktan kurtulmak için yapabilirsiniz. Son yıllarda en fazla fenomen olmak yani tanınmak ve ürün satışı yapmak için bu tür işlemlerin tamamı yapılıyor. Eğer sıradan Instagram kullanıcısı iseniz, bunların hiçbirini yapmanıza gerek yok ve keyifle paylaşım yapabilir, paylaşım yapanları takip edebilirsiniz. Ama bir amacınız varsa, bunun için Instagram'ı doğru ve etkin olarak kullanmanız gerekiyor.