Şarkılarınızı kendi markanızla; Youtube, Spotify, Apple Music, Deezer, Amazon Music, Tidal gibi dijital platformlarda yayınlatmak için kendi label şirketinizi açmak yerinde bir hamledir. Peki müzik şirketleri ile nasıl iletişime geçilir ve süreç nasıl işler?

Şirketinizi tercih ederken hak ihlaline uğramadan sanatınızı icra edebilmeniz ve kazancınızı güvenli ellere teslim etmeniz gerekir. Sanatçılar büyük müzik dağıtım şirketleri çatısı altında label açmak isteyebilmektedir. Bu sayede bağımsız bir müzisyen olarak kariyerini sürdürürken, arkasında güçlü bir plak şirketinin varlığını da hissedecektir.

Müzisyenler için günümüz dijital koşullarında var olabilmek ve kariyerlerini dünya standartlarında özgürce yönetebilmeleri açısından label şirketler önem taşır.

Dünyaca Ünlü Müzik Şirketleri

Birçok müzisyen dünyaca ünlü plak şirketleri ve müzik distibütörleri aracılığıyla çalışarak kendi markasıyla şarkılarını yayımlamaktadır. DMC , Believe Music , Sony Music , Orchard gibi büyük dağıtım şirketleri kendi label şirketlerini kurmak isteyen müzisyenlerin önünü açmıştır. Öte yandan DMC, Müzikonair gibi güçlü şirketlerin çatısı altında da label şirketinizi açabilirsiniz. Peki bu şirketlerden label açmak isteyen müzisyenler nasıl bir yol izlemelidir?

Örneğin Sony Music, Orchard Music, DMC, Müzikonair gibi şirketlerin bünyesinde label açmak ve kurmak istiyorsanız, öncelikle bu şirketlerin koşullarını detaylı bir şekilde araştırmanız gerekecektir. Her bir şirketin sunduğu koşul farklı olmakta, dolayısıyla müzisyenlerin bu koşullara göre hareket etmesi gerekmektedir.

Herhangi bir şirkete bağlı olmadan tamamen kendinize ait bir şirket kurmak ise daha zor olabilmektedir. Çünkü sıfırdan bir şirket kurmak, detaylı bir planlama gerektirmektedir.

Label açmak isteyen müzisyenlerin dikkat etmesi gereken ikinci husus ise, kendi label şirketini kurduktan sonraki süreci kapsamaktadır. Örneğin şarkınızın yapımı, dağıtımı gibi aşamalar için işi bilen kişilerle çalışmanız önemlidir. Aksi halde üretimleriniz, dinleyicilerin gözünde profesyonel görünmeyecek ve bir süre sonra sizin işinizin kaliteli olmadığını düşüneceklerdir. Dolayısıyla rakiplerinize fark atmanız zor olacaktır.

Örneğin şarkınızın yapım aşamasında trendleri takip etmek, yenilikçi ve insanların ilgisini çekebilecek türden müzikler ile sözler üzerinden ilerlemek gerekmektedir. Dağıtım aşamasında ise şarkınızı en popüler müzik platformlarında yayınlatmak, sağlam bir PR çalışması yürütülmesi için iyi bir ekip ile işbirliği kurmak önemlidir.