Mersin Valiliği himayesinde, Çamlıyayla Kaymakamlığı ve Çamlıyayla Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ’Çamlıyayla 2. İğne Oyası Festivali’ başladı. i
Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan iğne oyasını yaşatmak, tanıtmak ve yapılan el sanatlarını hem kültürel hem de ekonomik açıdan değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen festivale, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Aytuğ Atıcı, Baki Şimşek ve Hüseyin Çamak, Çamlıyayla Kaymakamı Abdurrahman Çiftçi, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İğne oyasının Çamlıyayla’nın markası olduğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, iğne oyası kültürünün yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, “Çamlıyayla ülkemizin en önemli, en güzel yaylalarından birisidir. Tarsus’tan, Adana’dan ve Mersin’den insanlar buraya gelerek bu güzellikleri paylaşıyor. İğne oyası Çamlıyayla’nın markasıdır. Çamlıyaylalı hanımların el emeği, göz nuru ile yaptıkları bu iğne oyalarının kıymetini bilmeliyiz. Bu kültürü yaşamak, yaşatmak hepimizin boynunun borcudur. Ülke olarak geçirdiğimiz bu sıkıntılı günlerde özellikle kültürümüze sahip çıkarak, öz değerlerimiz etrafında toplanıp, birlik ve beraberliğimizi korumak mecburiyetindeyiz. Bu yıl ikincisi düzenlenen bu festivalin her yıl sizlerle buluşmasını temenni ediyorum” dedi.
Çamlıyayla Kaymakamı Abdurrahman Çiftçi, iğne oyasının geçmişten geleceğe taşınan çok önemli bir geleneksel el sanatı olduğunu dile getirerek, bu kültürün tüm yurt genelinde ve yurt dışında tanıtılması gerektiğini söyledi.
Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ise iğne oyası ile ilgili ilk kez 2014 yılında bir festival gerçekleştirdiklerini ve iğne oyası yarışması yaptıklarını hatırlatarak, "Gördük ki, halkımızın teveccühü çok büyük. Hem bu festivale hem de bu yarışmaya çok güzel katılımlar oldu, çok güzel ürünler çıktı. Bu sene biraz gecikmeli de olsa yine festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Biraz buruk geçiriyoruz ama bu kalabalık bize coşku veriyor. Festivalimiz önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek, daha da güzel sonuçlara ulaşmaya başlayacak. Bizler de iğne oyasının tanıtımıyla ilgili geçen yıllarda önemli çalışmalar yaptık. İstanbul’daki uluslararası EMITT Fuarı’na, yine İstanbul’daki Feshane’ye ve Ankara’daki Mersin Tanıtım Günleri’ne Namrun iğne oyası diye geçen iğne oylarımızı
götürmek suretiyle oralarda tanıttık. İnşallah iğne oyası ile ilgili yapılan bu çalışmalar Çamlıyaylalı kadınlarımızın gelirini artıracak bir meslek haline gelecek" diye konuştu.
Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen İğne Oyası Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken, Mersin Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri de iğne oyası ile hazırladıkları Osmanlı ve Yörük temalarının işlendiği kıyafetleri sergiledi.