Muş’un Malazgirt ilçesindeki şeker pancar yetiştiricileri, ürünlerinin sökümü ve şeker fabrikaları ile pancar alım merkezlerine teslimatları devam ediyor.
Şeker pancarı üretimi yapan ilçelerin başında gelen Malazgirt’te, yetiştiriciler ürünlerini tarladan toplamaya başladılar. Zorlu yetiştirme döneminin ardından ürünlerini toplamaya başlayan yetiştiriciler, ürünlerini şeker fabrikalarına teslim etmeye başladılar. Hem verimin hem de fiyatların düşük olduğunu belirten yetiştiriciler, “Pancar üretimi çok zahmetli ve masraflı bir iş. Sürekli ilgilenmek gerekiyor. Üretim yapıyoruz fakat fiyat olarak karşılığını alamıyoruz. Devletin çiftçiye biraz daha sahip çıkması gerekir. Biz çoğumuz maddi imkânı olmadığı için işçi tutup tek tek elle çıkarmaya çalışıyoruz. Hal böyle olunca kazancımız tamamıyla yok oluyor. Makine ile çıkardığımızda da pancar çok zarar görüyor. Bunlar yetmezmiş gibi birde pancar alımlarımıza kota uygulanıyor. Hiçbir pancar üreticisi bu kota uygulamasından memnun değil” dediler.
Bu yıl 68 bin ton pancar alımı yapılması hedeflendiğini ve alım kampanyasının yaklaşık 90 gün süreceğini belirten Pancar Bölge Şefliği Malazgirt Yetkilisi Abdulvahap Göre ise, geçtiğimiz yıllarda şeker pancarının topraklı gelmesi nedeniyle devletin büyük bir zarara uğradığını, bu yıl ise toprak kısmının ayrıldığını söyledi. Göre, “Pancar üreticilerine tüm uyarılarımıza rağmen yinede topraklı ve saplı getiriyorlar. Bu yıl firma olarak pancar alım işini biz yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda çok topraklı geldiği için devletimiz bayağı zarar etmişti. Bu yıl alım işini ihale ederek, daha fazla temiz pancar elde etmek istediler. Bizlerde burada pancar alırken topraklarını ayırıp geriye kalanı tartıyoruz. Yani üreticilerimiz topraklı getirseler bile biz burada toprağını ayıklıyoruz. Bu yıl ilçemizin kotası 68 bin ton. Biz şimdiye kadar 11 bin ton alım yaptık. Daha 57 bin ton alımız olacaktır” ifadelerini kullandı.