Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda Roma dönemine ait olduğu belirtilen mermer insan figürleri ele geçirildi.

Polisin yaptığı operasyonda, şüpheli Ü.A.F.’nin Eğribucak mahallesinde bulunan bağ evinde tarihi eser bulundurduğu ve bu tarihi eserleri satmak için müşteri aradığı bilgileri elde etti. Yapılan araştırmalarda, şüphelinin daha önceden de 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet ve değişik suçlardan kaydının bulunduğunu tespit etti. Polis belirtilen adreste yapılan aramada Roma Dönemi sonları, Bizans Dönemi başlangıcı M.S. 300-350 yıllarına ait olduğu değerlendirilen 7 adet mermer insan figürü materyallere el koydu. Şüpheli hakkında 2863 SKM (Kültür ve Tabiat Varlıklarnı Koruma Kanununa Muhalefet) suçundan yasal işlem yapıldı.

SİKKELER İÇİN AMERİKA’YA 17 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

Polis, yurtdışına kaçırılan kültür varlıklarımızın, ülkemize iadesi için devletimiz tarafından yasal yollardan her türlü hukuki girişimde bulunulduğu, bunun içinde çok yüksek meblağlarda ödeme yapıldığını açıkladı. Örneğin, Kültür ve Turizm Bakanlığından verilen bilgiye göre, sadece Uşak- Karun Hazineleri ve Antalya-Elmalı Sikkeleri için Amerika Birleşik Devletlerine yaklaşık 17 milyon dolar ödeme yapıldığını hatırlattı. Tüm bu çalışmalara rağmen Anadolu kökenli eserlerin birçoğu halen yurt dışında olduğuna dikkat çekti.