İZMİR (AA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin kongrelerinin tamamlanmasının ardından, "yeni demokrasi programı"nı yazıp hayata geçireceklerini söyledi.

Celal Atik Spor Salonu'nda düzenlen CHP İzmir İl Başkanlığı olağan kongresine katılan ve divan başkanı seçilen Tezcan, konuşmasında, Türkiye'de toplumsal barışın bozulduğunu savundu.

Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen Tezcan, "teröre topyekun karşı durulması" gerektiğini belirterek, "İnanç ayrımlarını tahrik etmeden bir kesimi diğerine düşman etmeden yaşamayı öğreneceğiz. Bunun için çözüme yönelik tüm adımlarımız, birilerinin iktidar sevdasını gidermeye yönelik olmayacak" dedi.

Eşitlik, özgürlük ve dayanışma ilkeleri altında Türkiye'nin toplumsal barışını kuracaklarını ifade eden Tezcan, kongrelerin sonunda yeni demokrasi programını yazıp hayata geçireceklerinin altını çizdi. 

Türkiye'nin Ortadoğu'daki tüm aktörleri karşısına aldığını iddia eden Bülent Tezcan, şöyle konuştu:

"(Ortadoğu kaynarken buraya bulaşmadan nasıl durursun, kenarda durma şansın var mı?) diyorlar. İkinci Dünya Savaşı yıllarında dünyanın tüm büyük güçleri, şantaj, tehdit, rüşvet ve ısrarla Türkiye'yi savaşa sokmaya çalıştı. Türkiye, bugüne göre çok daha zor şartlarda o yıllarda savaşa girmedi. Tüm ağır şartlara rağmen Türkiye'nin başında bir büyük insan vardı, Kuvayımilliye ruhunu taşıyan İsmet Paşa gibi lider vardı."

- Milletvekili Erdem'in iddiaları 

CHP'nin 16-17 Ocak'ta gerçekleştirilecek 35. Olağan Kurultayı'nda genel başkan aday adayı olacağını açıklayan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise partililere, 10 ana başlıkta hazırladığı "Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Son Çağrı" adlı manifestosunu okumasını istedi. 

Balbay, "Star Wars" filmi ilk vizyona girdiğinde hayal olan 9 teknolojinin, günümüzde hayata geçirildiğine işaret ederek, "İnsanın hayal ettiği, gerçekleşir. Türkiye'nin içindeki durumu unutmayın. 2019 seçimleri, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına gidişte son virajdır. Ben de bu yolda son çağrıyı yapıyorum. 2019 seçimlerinde CHP'yi, AKP karşısında toplanma yeri yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Rus kanalı RT'de yer alan röportajındaki iddialarına da değinen Balbay, şöyle konuştu:

"Bugün iktidar, Can Dündar'ı, Erdem Gül'ü, 33 milletvekilini içeri attı. İzmir'deki son operasyonda peynirci Mehmet ile avukat Mehmet'i birbirine karıştırmışlar, 40 saat sonra özür dilediler. Böyle bir ortamda iktidar, bir CHP milletvekilini aslanların önüne atar gibi, adeta vatan haini ilan etmeye kalkıyor. Bu ayıp herkesin."

CHP İl Başkanı Bedri Serter'in tekrar aday olmadığı başkanlık için Alaattin Yüksel ve Nevzat Kavalar yarıştığı kongreye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.