CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle düşen tarımsal üretimin ürün fiyatlarını artıracağını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Demiröz, 17 Nisan 1996 yılında Brezilya'da toprak hakkı ve adalet için mücadele ederken öldürülen 19 köylüyü anmak üzere 17 Nisan'ın Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Türkiye'de uygulanan yanlış destekleme politikalarıyla köylülerin hızla topraklarından ve tarımsal üretimden uzaklaştırıldığını dile getiren Demiröz, "Milyonlarca köylümüz topraklarından uzaklaştırılarak kentlerin varoşlarında ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun biçimde yaşamaya mahkum ediliyor." diye konuştu.

Yaşanan don olaylarına dikkat çeken ve kayısıda don zararının yüzde 70-80'lerle ifade edildiğini anlatan Demiröz, dondan zarar gören ürünlerin önemli bir kısmının Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu geleneksel tarım ürünleri olduğuna dikkat çekti. Demiröz, "Hem kuraklık hem de don felaketi nedeniyle düşen tarımsal üretim ürün fiyatlarını artıracak." şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na da çağrıda bulunan ve acil eylem planı isteyen Demiröz, "Üretici Nisan'da dondu kaldı. 'Üründen sonra çiftçi de donmasın' diyoruz. Ürünü donan çiftçi kabus dolu günler yaşıyor. Bu onların kaderi değil diyoruz. Bahar üreticinin kabusu olmasın diyorum." dedi.