MR, x-ışınları kullanmadan vücut içini görüntülemenin bir yolu olan Manyetik Rezonans Görüntüleme anlamına gelir.

Açık MR, kemikler, yumuşak dokular ve beyin dahil olmak üzere vücudunuzun belirli bölgeleri için uygundur ve bugüne kadar kullanılan en gelişmiş görüntüleme tekniklerinden biridir. MRG, doktorların vücudunuzun içini daha önce yalnızca ameliyatla mümkün olan bir şekilde görmelerini sağlayan çok güçlü bir manyetik alan kullanır.

MR taramaları oldukça verimli olsa da, standart 'tünel' tarayıcılar özellikle klostrofobik hastalar, fazla kilolu hastalar veya uzun süre düz yatamayanlar için rahatsız edici olabilir. Bu durumlarda daha fazla konfor için Açık MR tarayıcılarımızı göz önünde bulundurmalısınız.

Açık MR, geleneksel bir tarayıcıyla aynı düzeyde doğruluk sağlar, ancak tarayıcının dört tarafı da açıktır, bu nedenle klostrofobi ve panik atak riskini azaltır.

Hastalar ayrıca MR taraması yaparken büyük bir düz ekran televizyon izleyebilirler. Dikey MR taramasının önemi stressiz, rahat ve dinlendirici olmaktır.

Açık MRG'nin geleneksel Kapalı MRG'ye göre avantajları:

Yalnızca hasta ağırlık taşıma durumundayken veya rahatsızlığa neden olan bir pozisyondayken görülebilen sorunları tespit edebilmesi bakımından üstün görüntüleme.

Hastalar daha rahat pozisyonda görüntülenebilir.

Klostrofobi veya kaygıdan muzdarip olabilecek hastalar için mükemmeldir.

Daha iri ya da kısıtlı hareket kabiliyetine sahip ya da uzanamayan hastalar.

Bazı hastaların her ne sebeple olursa olsun tarama sırasında gözlenmesi gerekir.

16 yaşından küçük çocuklar.

Beyin, omurga, omuz, ayak bileği ve pelvik bölge dahil olmak üzere bir dizi farklı MR taraması sunar.

Ultrason hakkında bilmeniz gereken her şey

Ebeveyn olacağınızı öğrenmek, hayatın en heyecan verici anlarından biridir ve bebeğinizi ultrasonda ilk kez görmeniz çok yakın bir saniyedir.

Ultrason , annenin karnından transdüser adı verilen bir cihazla iletilen duyulamayan, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır ve ekolar kaydedilir ve bebeğin görüntülerine ve videolarına dönüştürülür. Ultrason hem anne hem de bebek için güvenlidir, non-invazivdir ve röntgen içermez. En yaygın ultrason türü geleneksel bir 2D ultrasondur, ancak prosedürün yapıldığı yere bağlı olarak 3D ve 4D ultrasonlar mevcuttur.

Genel olarak, ultrasonlar, görüntü kalitesine yardımcı olmak için bir ortam olarak bir jel kullanılarak cilt yüzeyinde gerçekleştirilir. Bununla birlikte, alternatif bir prosedür transvajinal ultrasondur. Burası tüp şeklindeki bir probun vajinal kanala yerleştirildiği yerdir. Bu prosedür, hamileliğin erken döneminde bir sorundan şüpheleniliyorsa, rahim veya yumurtalıkların net bir görüntüsünü elde etmek için yararlı olabilecek, büyük ölçüde gelişmiş görüntü kalitesi sağlar.

Çoğu doktor, tipik bir hamilelik için iki ultrason önerir. İlk ultrason, genetik anormallik riskini değerlendirmek için 12 ila 14 haftalık işaret civarında yapılır. İkinci ultrason, bebeğin anatomisini ve büyümesini kontrol etmek için 18 ila 20 haftalık civarında gerçekleştirilen ayrıntılı ultrason incelemesidir. Tarama, bebeğin rahimdeki büyümesini, plasentanın sağlıklı olup olmadığını, bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı miktarını, bebeğin pozisyonunu, bebeğin beklenen ağırlığını, bebeğin kalp atışını ve bebeğin vücudunun, kollarının ve bacaklarının hareketini belirleyecektir. Bebeğin doğum tarihini ve birden fazla fetüs olup olmadığını belirlemek için hamilelikte daha erken bir ultrason yapılabilir.

Hamile kalmaya mı çalışıyorsunuz?

Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve işler planladığınız gibi gitmiyorsa, doktorunuzla konuşup rahim filmi olarak da adlandırılan HSG filmi de denilen doğurganlık değerlendirmesi hakkında görüşmek isteyebilirsiniz.

HSG nedir?

HSG filmi, fallop tüplerinizin açık olup olmadığını ve uterus boşluğunun normal olup olmadığını görmek için kullanılan bir incelemedir. X-ışınları kullanılarak görüntüler alınırken kontrast madde adı verilen berrak bir sıvı yavaşça rahminize ve tüplerinize verilir.

Tüp tıkanıklıkları spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir ve döllenmeyi önleyebilir. Döllenme için en az bir patent tüpe ihtiyaç vardır.

Polipler, fibroidler, adezyonlar, şekil anormallikleri vb. gibi rahim koşulları da doğurganlık sorunlarına yol açabilir.

HSG sırasında kullanılan kontrast sıvısı nedir?

HSG sırasında kullanılan kontrast, röntgende görülebilen ve böylece rahminizi ve fallop tüplerinizi görünür kılan iyot bazlı bir sıvıdır. İki tip kontrast sıvısı kullanılabilir. Bu kontrast maddeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla konuşun.

HSG hamile kalmama yardımcı olabilir mi?

Bazı kadınlarda HSG'yi takiben gebelik ve gebe kalma oranlarında artış olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar vardır. Kısırlık araştırması sırasında, HSG uygulanan kadınlarda, HSG uygulanmayan kadınlara kıyasla daha yüksek gebelik oranı gözlenmiştir.