Bir aile kurmak hayatın kilometre taşlarından biridir ve çoğu erkek ve kadın için ebeveynliğe giden yolculuk sorunsuzdur. Ancak diğerleri için hamile kalamamak zor bir gerçektir. Birdenbire IVF, sperm sayısı ve bazal vücut ısısı gibi terimler içeren garip yeni bir kelime öğrenmek zorunda kalmak göz korkutucu ve cesaret kırıcı olabilir. İyi haber şu ki, birçok çift için kısırlık (çocuk sahibi olamama), doğru teşhis, tıbbi tedaviler ve prosedürler ve hatta yaşam tarzı değişiklikleri ile üstesinden gelinebilecek bir sorundur. İşte kısırlık hakkında bilmeniz gerekenler.

Kısırlık İstatistikleri

Hastalık Kontrol Merkezi istatistiklerine göre:

15-44 yaş arası tüm kadınların %12,1'i hamile kalmakta veya doğuma kadar gebeliği devam ettirmekte güçlük çekiyor

15-44 yaş arası evli kadınların %6,7'si infertilite tanısı almaktadır.

Çiftlerin %15'i bir (1) yıllık korunmasız ilişkiden sonra gebe kalamaz.

Çiftlerde kısırlığın %30-40'ı erkek ve kadın faktörlerinin birleşiminden kaynaklanır.

Çiftlerde kısırlığın %40-50'si sadece erkek faktöründen kaynaklanmaktadır.

Tüm erkeklerin %2'si, üreme yıllarında gebelik için uygun olmayan spermler üretir.

Bir çift 2018 araştırmasına göre, erkek sperm sayısı ve testosteron seviyeleri son 40 yılda önemli ölçüde düştü. Kısırlığın sadece bir kadının sorunu olmadığını anlamak çok önemlidir: Hamile kalmakta güçlük çekiyorsanız, bunun nedeni erkek olabilir.

İnfertilitede Sonraki Adımlar

35 yaşın altındaysanız ve bir yıldır aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsanız veya 35 yaşın üzerindeyseniz ve yaklaşık altı aydır deniyorsanız, bir sonraki adımınız olası kadın kısırlığını değerlendirmek için bir jinekolog ile görüşmek için randevu almaktır. Erkek kısırlığını değerlendirmek için bir ürolog ile görüşmeniz gerekmektedir. İkinizin de test edilmesi önemlidir. Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra, tıbbi sağlayıcılarınız tedavi için önerilerde bulunabilir.

Kısırlık korkutucu bir kelimedir, ancak modern tıbbi tedaviler ve hedeflenen yaşam tarzı değişiklikleri yaparak gebe kalma şansını optimize etmek, binlerce çiftin ebeveynlik yolculuğunda yardımcı olmuştur.

Cinsel İlişki ve tampon kullanmak neden acı vericidir?

Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahip misiniz?

Seks sırasında ağrı

Penetrasyonu imkansız kılan 'tuğla duvar hissi' nedeniyle seks yapamama

Smear testi sırasında belirgin ağrı (hatta testten geçememenize neden olabilir)

Tampon koyarken ağrı ya da tampon koyamamak

Vajinanızda cinsel ilişkiye girmek veya tampon yerleştirmek için yeterli yer yokmuş gibi hissetmek

Peki seks yapmak ve tampon kullanmak neden acı vericidir? Nadiren konuşulur ama vajinaya girişte ağrı sayısız kadının muzdarip olduğu bir şeydir - ne yazık ki çoğu zaman sessizce. Genellikle seksten tamamen kaçınmak zorunda kalırlar ya da sorunun kendi kendine ortadan kalkacağını umarlar ve daha da kötüleşirken kendilerine 'rahatla' derler.

Ancak bu sorunun bir adı var – vajinismus – ve neyse ki bir çözümü var.

Vajinismus nedir

Vajinismus (bazen Genito-Pelvik Ağrı/Penetrasyon Bozukluğu veya Disparoni olarak da adlandırılır), bir kadının vajinal kaslarının, yerleştirmeye çalışıldığında istemsiz olarak kasılarak penetrasyonu ağrılı ve hatta imkansız hale getirdiği bir hastalıktır. Kadınlar genellikle yakıcı bir ağrıdan, bir sıkışma hissinden veya 'tuğla duvara çarpmaktan' şikayet ederler.

Vajinismusa ne sebep olur?

Vajinismusun kökleri, beyinden vajina kaslarına gönderilen ve onların kasılmasına neden olan mesajlardan kaynaklanır. Bu sinyaller, beyninizin ağrıyı önleme girişimidir. Beyniniz penetrasyonun size acı vermesini beklediğinde, bunu önlemek için kaslarınızı sıkılaştırır.

Genellikle psikoseksüel bir süreçten kaynaklansa da, vajinismus istemsiz, fiziksel bir sorundur. Bazı durumlarda da sert, kalın veya bölmeli bir kızlık zarı (iki vajinal açıklık oluşturan fazladan bir deri bölümü) gibi altta yatan bir fiziksel vajinal anormallik vardır. Bunun gibi bir fiziksel anormallik, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir ve vajinismus döngüsünü başlatabilir. Her durumda, zihin ve beden birbirini etkiler.

Vajinismus nasıl tedavi edilebilir?

Kızlık zarı anormalliği olduğu durumlarda, vajinismus döngüsü tedavisi başlamadan önce böyle bir fiziksel engelin kaldırılması gerekecektir.

Geçmişte vajinismusu tedavi etmek için psikoterapi ve vajinal dilatörlerin tanıtılması kullanılmaktaydı, ancak bu yöntemler tek başına çoğu zaman yetersiz kalıyordu. Kişi bir gevşeme tepkisini zorlayamaz ve yalnızca konuşma terapisini kullanarak gevşemeye neden olmak zor olabilir. Neyse ki işler yolunda gitti ve vajinismusu Botox ile etkili bir şekilde tedavi etmek artık mümkün.

Vajinismus tedavisinde Botoks nasıl etki eder?

Lokal anestezik uygulamasından sonra az miktarda kas gevşetici botoks kullanılarak vajinal giriş çevresindeki kasılan kaslar kısmen felç edilerek geçici olarak gevşemeleri sağlanır. Bu noktada, küçük dilatörlerle eğitim, sonunda penetratif seks kapasitesine yol açan bir süreci başlatabilir. Ek olarak, bazı kadınlar konuşma terapilerini altta yatan psikoseksüel

sorunları çözmede çok yararlı buluyor.

Akıl ve beden ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır ve vajinismus gibi bir durum söz konusu olduğunda, bunlardan biriyle ya da diğeriyle ayrı ayrı çalışmaya çalışmak mantıklı değildir - etkili tedavi her ikisini de içerir. Dilatör eğitimi ile birleştirilmiş botoks enjeksiyonları, vajinismusun 'kısır döngüsünü' bir 'erdemli döngü'ye dönüştürmeye yardımcı olur. Vajinal kaslarınız gevşedikçe ağrı durur, bu da beyne ağrıyı önlemek için vajinal kaslarınızı kasması gerekmediğini söyler, bu da sizin daha fazla gevşemenize yardımcı olur ve sonunda penetrasyonu zevkle ilişkilendirmeyi öğrenene kadar bu böyle devam eder.