Çin'de görülen yeni virüs H7N9 ile insanların ölmeye başlaması, birçok kişiyi tedirgin ediyor. Özellikle de ateş, yorgunluk ve soğuk algınlığı belirtileri ile bu dönem ağır seyreden grip yüzünden Türkiye'de de birçok kişi endişe duymaya başladı.

İç rahatlatan ise Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün insandan insana bulaştığına dair kesin bir bilgi bulunmadığını açıklaması...

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Aygün, Çin gribinin yüksek ateşle başladığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Daha önceki yaşanmış salgınlar gibi virüslerde de sürekli değişimler yaşanıyor. İnsanlar için yeni olan her hastalık da diğer bilinenlere nazaran daha şiddetli ve ağır geçiriliyor. Çin gribi, yüksek ateş, kas ağrısı, şiddetli öksürük ile başlıyor ve sonrasında zatüreye çevirerek, ölüme neden oluyor."

GRİP AŞISININ İÇİNDE YOK

H7N9 bu yıl ortaya çıktığı için mevsimsel grip aşısının içinde bulunmuyor. Bu yüzden de geçen yıl ve bu yıl aşı vurulanlar, H7N9 virüsüne karşı herhangi bir koruyuculuğu yok. Aygün, gripten korunmak için şunları önerdi:

"Çin gribinden korunmak için özellikle hastalığın göründüğü bölgelerde yaşayanların mecbur kalmadıkça kalabalık yerlere gitmemeleri, sık sık ellerini yıkamaları, odalarını iyice havalandırmaları, hastalıktan ölmüş hayvanlarla temasta bulunmaları ve kanatlı hayvanları iyice pişirdikten sonra yemeleri gerekiyor."

Şimdilik seyahat konusunda yapılan bir uyarı olmadığını da söyleyen Aygün, önlem almakta faydalı olacağına da dikkat çerek şöyle konuştu:

"Çin'e seyahat edenlerin yanlarında mutlaka el antiseptiği ve ihtiyaç durumunda kullanmak üzere maske götürmeleri korunmada etkili olacaktır. Ayrıca yolculuk esnasında hasta olan, öksüren-aksıran kişilerle yakın temasta bulunmamak, sık sık elleri yıkamakta da fayda bulunuyor. Sık seyahat eden kişilerin başka virüslerden de korunmak adına mevsimsel grip aşısını da yaptırmaları öneriliyor. Çin'den dönüşte ilk bir hafta içinde ateş, kas ve baş ağrısı şikayeti olanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor."

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN


Havaların ısınması ile beraber Türkiye'de Çin gribi salgını riskinin de ortadan kalktığını ifade eden Aygün, Türkiye'de son dönemde görülen griple ilgili tedirgin edici bir şey olmadığını dile getirdi. Aygün, "Fakat bu yıl olmasa bile her yıl bu riskler artarak devam ediyor. Bu nedenle özellikle de riskli grupların mevsimsel grip aşılarını her sene yaptırmaları ve hasta kişilerle temasta kaçınmalarında fayda var. Grip salgınları eylül-ekim aylarından başlayarak mart-nisan aylarına kadar devam ediyor. Özellikle bu son aylarda hasta sayısı daha da artıyor. Çünkü mevsimlerin geçiş dönemi, havaların dengesiz olduğu günlerdir. Bu dönemlerde kişilerin dikkatli giyinmesi, bol bol meyve sebze tüketerek vücut dirençlerini iyi tutmaları çok önemli" dedi.

Kaynak: Akşam