MANİSA (AA) - Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, kentte organ bağışçısı sayısının iki yılda 40 kat artarak 7 bin 826'ya ulaştığını bildirdi. 

 Manisa İl Sağlık Müdürlüğünce,  "3 - 9 Kasım'ın Organ Bağışı Haftası" nedeniyle Manisa Öğretmenevinde düzenlenen programda, organ bağışı yapan aileler ile organ nakli sayesinde sağlığına kavuşan hastaların yakınları bir araya geldi.

Programda konuşan Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Türkiye'de 28 bin 260 kişinin organ nakli için sırada beklediğini, bunların 22 bininin böbrek nakli bekleyen hastalardan oluştuğunu dile getirdi.

Manisa Valiliğinin katkılarıyla "Bağışla Hayata Bağlan" kampanyası çerçevesinde iki yıldır çalışma yürüttüklerini aktaran Kaplan, "2013 yılında toplam organ bağışında bulunan kişi sayısı 200 iken, bağışçı sayısı yaklaşık 40 kat artarak 7 bin 826'ya yükseldi. Manisa bu rakam ile Türkiye genelinde 5. sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Kaplan, ilde 2015 yılında beyin ölümü sayısının 15, donör sayısının ise 4 olduğunu ifade etti.

Manisa Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı da topluma örnek olması için organ bağışında bulunduğunu belirtti. 

- Organ bağışçı aileler

Programa katılan organ bağışında bulunan ve nakil gerçekleşmiş bazı aileler de konunun önemine dikkati çekti. 

Trafik kazasında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden 20 yaşındaki oğlunun organlarını bağışlayan anne Saliha Vardarlı, bağış sayesinde 10 hastanın hayata bağlandığını anlattı. 

Oğlunun organlarıyla yaşayan kişilerin artık evladı olduğunu, kendisi ve büyük oğlunun da organlarını bağışladığını vurgulayan Vardarlı, şunları söyledi:

"Onu kaybetmenin acısıyla yaşarken organ bağışında bulunmamı istediler. Benim için çok zordu. O benim bir tanemdi. 'Anne hastayım' diyordu. 'Benim oğlum öldü, başka canlar kurtulsun' diye düşündüm ve organ bağışında bulundum. Ciğerim çok yanıyor ama 10 kişiye umut olmuş, bir o kadar da mutluyum. Organlarını alan ailenin 3'üyle tanıştım. Onu o kadar seviyorum ki, onların yüzüne baktığım zaman oğlum Selçuk aklıma geliyor" dedi. 

Çocuğuna özlemini anlatan anne Vardarlı konuşmasını bitiremeden baygınlık geçirdi. Vardarlı'ya Manisa ilk yardımı İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan ve Manisa Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı yaptı.

Selçuk Vardarlı'nın böbreğini alan 47 yaşındaki Adnan Mecit ise "Sağlığım yerine geldi. Haftada 3 gün diyalize giriyordum. Kilo kaybım vardı. Şu an normale döndüm. Bağışçının annesi ile görüşüyorum" dedi.