PCR testi tıp alanında uzun yıllardır kullanılan testlerden birisi olmakla birlikte son dönemde covid-19 ile birlikte çok daha popüler hale gelmiştir. Bu noktada kimi zaman isteğe bağlı kimi zamansa zorunlu olarak PCR testi yaptırılabilmektedir. Bu noktada çoğu zaman PCR testi ücreti ne kadar sorusu akıllara gelmektedir.

PCR testi ücreti testin kapsamına ve yaptırıldığı yere göre değişmektedir. Bazı meslek dalları için devlet hastanelerinde haftalık belli sayıdaki PCR testi ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Mesela öğretmenler başta olmak üzere covid-19 PCR testi zorunluluğu olanlar için haftada iki defa devlet hastanelerinde ücretsiz PCR testi imkanı vardır. Özel hastanelerde ise kurumlara göre test ücreti değişmektedir. Sağlık Bakanlığı 250 TL olarak açıklamış olsa da zaman zaman farklı fiyat tarifeleri ortaya çıkmaktadır.

Kaç Saatte Çıkar?

PCR testi ile alakalı merak edilen konulardan birisi de test sonucunun ne kadar sürede çıkacağıdır. Covid-19 özelinde düşündüğümüz zaman örnek alım süresi de dahil en geç 24 saatte PCR test sonucu çıkmaktadır. Bununla birlikte örnek alma süresinin kısalmasından dolayı aynı gün içinde test sonucu çıkarılabilmektedir.

Özellikle özel laboratuvarlarda PCR testi sonuçları daha hızlı çıkmaktadır. Özellikle altyapısı güçlü, profesyonel ekibe sahip laboratuvarlarda öğlen 12:00’a kadar yapılan testlerin sonuçları aynı gün verilmekte, öğleden sonraki başvuruların sonuçlarıysa ertesi gün erken saatlerde çıkmaktadır.

Her ne kadar çoğu zaman PCR testinin ne kadar sürede sonuçlanacağına odaklanılsa da asıl önemli olan doğru sonuç alabilmektir. Bu test yalnızca Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilen hastaneler ve kurumlarca yapılabilmektedir. Biyolojik araştırmalarda, tıbbı araştırmalarda çeşitli hastalıkları, virüsleri belirlemede yıllardır PCR testi kullanmaktadır. Dolayısıyla yeni bir test çeşidi değildir. Fakat Covid-19 salgın sürecinde daha bilinir olmuş ve virüsün tespitinde şu ana kadar en başarılı test niteliği taşımaktadır.

Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu kelimelerinin kısaltılmış hali olan PCR testinin en temel özelliği uygulamadaki pratikliğidir. Üstelik diğer covid-19 testlerine kıyasla yüzde 90 daha doğru sonuçlar vermektedir. Üstelik sadece kişinin virüse maruz kalıp kalmadığını göstermemekte, aynı zamanda vücudun nasıl cevap verdiğini de belirlemektedir.

Covid-19 virüsü herkeste aynı belirtileri göstermemektedir ve asemptomatik ya da taşıyıcı olarak adlandırılan, covid-19 hastası olduğu halde herhangi bir belirti göstermeyen kişilerde de virüsün varlığı sadece PCR testi ile tespit edilebilmektedir. Test ile insan vücudundaki minimum miktardaki virüsler dahi belirlenebilmektedir. Bütün bu özellikleriyle testin hem virüslü hastaların tespit edilmesinde hem de yayılmasını engellemede testin büyük rolü vardır. Dolayısıyla önemi bu kadar fazla olan bir testin çok hızlı sonuçlanması kadar doğru sonuçlanması da önemlidir.

Güvenilir Mi?

PCR testi ile alakalı en çok merak edilenlerden birisi de testin güvenilir olup olmadığı, ne kadar güvenilir olduğudur. Her ne kadar bu test covid-19 salgınıyla birlikte dünya çapında adından söz ettirir olmuşsa da tıp dünyasında çok köklü bir geçmişi vardır. 1970’lerden bu yana kullanılan test, günümüze kadar sürekli geliştirilmeye devam etmiştir. Bu nedenle günümüzde e mükemmel halini aldığını söyleyebiliriz.

Hem diğer hastalıklara neden olan virüslerin tespitinde başarılı olması hem çok uzun süredir kullanılıyor olması hem de covid-19 sürecinde herhangi bir belirti göstermeyen kişilerde dahi virüsü belirlemesi nedeniyle PCR testi güvenilirdir.

Peki PCR testi nasıl yapılır? Testin yapılış aşamalarını en sade haliyle şöyle sıralayabiliriz:

  • Öncelikle uygun zaman ve şartlar gözetilmelidir. Ardından da hijyen kurallarına maksimum seviyede riayet edilerek sürüntü alınır.
  • Sürüntü laboratuvar ortamına taşınır.
  • Aynı hassasiyetle uzmanlar tarafından sürüntü test kartuşuna aktarılır.
  • Otomatik olarak sürüntü filtrelenir. Sonrasında uygulanan ultrasonik dalgalarla covid-19 virüsünün DNA’sı alınır.
  • Ardından PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karıştırılır.
  • Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanı gerçekleştirilir.

Ne Zaman Yapılmalı?

PCR testi hastalığın ilk döneminde yapılabilir. Bu dönemde henüz vücutta antikor oluşmamıştır. Hastanın boğazından, burnundan ve genzinden sürüntü alınarak test uygulanabilir. Eğer sonuç pozitifse kesin tanı kabul edilir; fakat negatif çıkması kişinin virüs hastası olmadığı anlamına gelmez. Bu durumda gerekirse ikinci test yapılması önerilir. PCR testi yaptırmak için Satem gurubu tercih edebilirsiniz. Kuruluş, doğruluk oranı yüksek, hızlı sonuçlanabilen bireysel ya da kurumsal testlere imza atmaktadır. Sonuçları en kısa sürede tarafınıza ulaştırmaktadır.