Rosi tekniği yeni bir tedavi şekli midir? Peki ROSİ tekniğinin amacı nedir? ROSİ tekniği hastaya ne getirir? Hangi hasta grubuna uygulanır?

1995’lerden bu yana ROSİ tedavisi tüp bebek tedavisin de bir tedavi seçeneği olarak sunulmaktadır. Bu denemeler sonrasında az sayı da gebelik ve doğum bilimsel dergiler de yayınlanmıştır. Ancak bunun nedeni her klinik tarafından benimsenmemiş olması ve tekrarlarının yapılmamış olmasıdır.

2009 yılında Japon bir araştırmacı Japonya da başlatmış ve sonrasında 2015 yılında ise bunu makale olarak bilimsel bir yayın haline getirmiştir. ROSİ tekrar gündeme gelmiş ve yaygınlaştırılıp tartışılmaya başlanmıştır. bir kategori bir seçenek halini oluşturmuştur.

Tedavinin ana mekanizması normal de yumurtayı dölleme yeteneği zayıf olan ancak mayoz bölünmeyi geçirerek genetik olarak yarı yarıya düşürmüştür genç hücrelerin piezo dediğimiz uygulama yardımı ile ICSI yani mikroenjeksiyon işleminde kullanılmasıdır. Bu yeni uygulama ve teknik sonucunda tüp bebek tedavisine göre başarı şansı oldukça düşük olmak ile birlikte gebeliklerin ortaya çıkmasının arkasından ROSİ de bir umud vaad ederek tüm infertil çiftlerde de bu fırsat bir heyecan ve merak uyandırmışır.

ROSİ Tekniği Kimlere Yapılmaktadır?

Mikro TESE işlemi ile sperm elde edilemeyen ancak genç hücrelerin bulunduğu hasta grubuna uygulanabilir ROSİ.

Üroloji incelemesinin arkasından buna karar verilebilir. Hormonal testler, daha önce yapılan TESE işlemi veya işlemlerinin patolojileri ve sonuçları dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

ROSİ öncesi bir ilaç hazırlığına gerek duyulur mu?

ROSİ işlemi öncesi ilaç kullanımı her hasta için uygulanmayabilir. Hasta detaylı bir inceleme sonrasında destek tedaviler önerilebilir. 

ROSİ yöntemi nasıl yapılır?

Normal standart bir tüp bebek tedavisin de çiftler, Kadın Doğum, Üroloji, tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenir. Hem kadın hem de erkek tüp bebek tedavisine uygun olarak düşünülür tedavi devam eder. Yumurta toplama günü kadına yumurta toplama işlemi uygulanırken, erkek hastadan da TESE veya TESA yapılabilir. Bu aşamadan sonra işin mutfağı devreye girer yani laboratuvarı. Bu aşamadan sonra başlayan laboratuvar kısmı ise ROSİ nin en önemli ve kritik kısmıdır.

ROSİ tekniği uygulanacak tüp bebek tedavisi hastalar sırasında mikro TESE işlemi sonrasında hücre seçme, arama aşaması oldukça uzun sürer. Normal bir tüp bebek tedavisinden daha uzun sürelerce vakit geçirmek zorunda kalabilirler.

kalır. Bu aşamada normalde çok çok az sayıda olduğu için daha önce yapılan mikro TESE işlemlerinde bulunamayan olgun sperm hücreleri, bu itinalı inceleme sırasında bulunabilir.

ROSİ tekniği başarı oranı nedir?

ROSİ tekniği başarı oranların da elimizdeki tüm veriler Japonya grubuna aittir. Bu tedavilerdeki başarı şansının ortalama %8 civarında olduğu söylenebilir. Ülkemizde de son yıllar da gerekli hazırlıklar sonrasında uygulanan bu tedavi ile beraber oldukça da başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Her geçen yıl tedavideki tecrübenin artması başarı şansının da gittikçe yükseleceğinin göstermektedir.

Miyom tedavisinin ardından yapılan tüp bebek tedavisinin başarılı olma ihtimali çok daha yüksek oluyor. Çünkü miyom tedavisi olmayan hastalarda rahimde bulunan miyomlar, embriyonun rahime tutunmasına engel oluyor ve başarılı bir gebeliğin önüne geçiyor. Bu noktada ise miyom tedavisinin önemi ortaya çıkıyor. Miyom tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek için;