DENİZLİ (AA) - İBRAHİM SÜZER - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Pamukkale, Avrupa ülkelerinin ardından Batı Afrika ülkesi Gambiya'dan da bir hasta grubuna şifa olacak.

Dünyada benzeri olmayan travertenleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, şifalı sularının tedavi amaçlı değerlendirilmesi konusunda da hızlı bir gelişim yaşıyor. Karahayıt bölgesinde geçen yıl hizmete giren termal tedavi ve kür merkezi, farklı ülkelerden çok sayıda hastayı kabul etmeye başladı.

Kür merkezinin işleticisi Dr. Turgay Sehil AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karahayıt'taki termal potansiyelin genelde iç turizme hizmet verdiğini, son dönemde açılan uluslararası akreditasyona sahip tesislerle bu alandaki iddialarını artırdıklarını belirtti.

Pamukkale'nin şifalı sularının dünya çapında tanıtımını yaptıklarını, Azerbaycan Sağlık Bakanlığı'yla gerçekleştirdikleri 5 yıllık protokol kapsamında Azeri hastaların tesislerden yararlandığını anlatan Sehil, Almanya, Belçika ve Hollanda'dan da hasta gruplarını ağırladıklarını ifade etti.

Avrupa'da sağlık bakanlıkları, hasta dernekleri ve sigorta şirketleriyle yeni protokoller yapmak üzere görüşmelerin sürdürüldüğünü anımsatan Sehil, son olarak batı Afrika ülkesi Gambiya'dan da bir hasta grubunu ağırladıklarını dile getirdi.

Aydın Valiliği'nin bu ülkenin başkenti Banjul'daki temasları sırasında kardeş şehir protokolü imzalandığını, bu kapsamda tedavi imkanı bulunmayan hastaların Türkiye'ye getirilmesine karar verildiğini kaydeden Sehil, aralarında Banjul Vali Yardımcısı Musa Amul Nyassi'nin de bulunduğu 5 hastadan oluşan grubun tedavi görmeye başladığını vurguladı.

- Hedef 2 bin hasta

Hastaların tetkik ve muayenelerinin ardından tedavilerinin başlatıldığını söyleyen Sehil, "Tedavilerde su egzersizi, masaj, çamur, balneo terapi, elektro terapi ve egzersiz programı uyguluyoruz.  Hastalarımızın tedavilerinden artan kalan zamanlarında ise Pamukkale'nin tarihi ve kültürel zenginliklerini gezdiriyoruz" dedi.

Bu yıl 15-20 günlük konaklama programında hedefledikleri 600 hastayı yıl sonu gelmeden yakaladıklarının altını çizen Sehil,  şöyle konuştu:

"2016 yılında yaklaşık 2 bin hastayı Pamukkale'de tedavi etmeyi planlamaktayız. Bu hedefi yakalamamız halinde 5 yıl sonra Pamukkale'de yıllık 10-20 bin hastayı ağırlayabileceğimiz bir altyapı kuracak. Bunun yaratacağı konaklama ve tedaviler de yaklaşık 50 milyon dolarlık katkı getirecektir."

Banjul Vali Yardımcısı Musa Amul Nyassi ise Aydın Valiliği'nin destekleriyle sağlanan tedavi imkanından dolayı teşekkür ettiklerini belirtti.

Pamukkale'deki tıp merkezinde çok iyi karşılandıklarını dile getiren Nyassi, "Burada bize özel bir tedavi programı hazırlandı. Hastalarımız, özellikle kendilerine hizmet veren insanların güler yüzlü olmasından çok etkilendi" ifadesini kullandı.

Hastalardan Saihou Barry ise kalçasında çok uzun süredir rahatsızlığının bulunduğunu ve ülkesinde tedavi imkanı bulamadığını kaydederek, "Sağlığıma tekrar kavuşmak için umutla buraya geldim. Verilen tedaviden çok memnunum. Buradan sağlıklı olarak ülkeme döneceğime inanıyorum" diye konuştu.