SAĞLIK

Slikon göğüsler, kanser teşhisini aksatıyor

Abone Ol


MRG KULLANILMALI

Araştırmacılar yaptıkları işi Kanada merkezli sınırlamalara rağmen; meme kanseri ya da sonrasında sağkalım üzerine "biriken kanıtlar" ve gözlemler tanıda gecikmeleri gösterse bile "ileri çalışmalar uzun vadeli etkileri belirlemek için gereklidir" dedi. Çözümün MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) kullanmak olabileceğini de sözlerine eklediler.

Prof. Dr. Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Direktörü):

RİSKE DİKKAT, KONTROL ŞART

Meme kanseri olanlarda silikon veya meme plastizi olanlarda bu risk de ön plana çıkabiliyor. Bu hastalarda lokal nüksler de mamografi ve ultrasonla geç konulabiliyor. Lokal nüks ilerleyerek, hastanın geç cerrahi girişimlere sebep olabiliyor. Dolayısıyla bazı araştırmalara göre lokal nüksün uzak metastaz yapma şansının fazla olduğu göz önünde bulundurularak, bu tip hastalarda MRM ön plana çıkartılmalı. Silikon ve diğer yaklaşımları yaptıran meme kanseri olan hastalarda hasta ikaz edilmeli, ben kontrollerini çok daha dikkatli yaptırmalarını öneriyorum.

Doç. Dr. Taflan Salepçi (Özel Universal İtalyan Hastanesi Tıbbı Onkolog):

EN GÜVENİLİR YÖNTEM MR

Sağlam memelere implant yapıldıysa ultrasonografik muayene ile geç teşhis edilebilir. İmplant, meme muayenesini ve ultrasonunu sonucunu yanıltıp erken tanıyı geciktirebilir. MR güvenli bir tanı yöntemdir. Görüntülemelerin tamamı tamamlayacıdır. Meme implantı olanların önce meme muayenesi ve ultrasonu yaptırdıktan sonra kesin ve doğru sonuca ulaşabilmeleri için MR yaptırmalarını da öneriyorum. Mamografi de meme sıkıştırılıyor ama implant nedeniyle sıkıştırılamadığında istenilen doğru sonuç alınamayabilir. En doğru sonuç MR ile alınır.

Kaynak: Sabah