Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) iki ana alt başlıkla çıktığı 2014 Mali Destek Programı’na Antalya’dan 130, Burdur’dan 24 ve Isparta’dan 41 olmak üzere toplam 195 proje başvurusu gerçekleşti.

BAKA’nın 30 Aralık 2013’de proje başvuruları alınmaya başlanan toplam bütçesi 20 milyon TL olan 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamındaki başvuruların tamamlanmasının ardından değerlendirme süreci başladı. ‘Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi’ alt başlığı için toplam 129, ‘Alternatif Turizmin Geliştirilmesi’ alt başlığı için ise 66 proje başvurusu yapıldı. Batı Akdeniz’deki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, kamu kurumları, mülki ve yerel idareler, üniversiteler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşlarına yönelik “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi” ve “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluşan 2014 Mali Destek Programı’ndan başarılı projelere kar amacı güden kurumlar için yüzde 50’ye kadar, kar amacı gütmeyen kurumlar için de yüzde 80’e kadar hibe desteği sağlanacak.

129 AR-GE, 66 ALTERNATİF TURİZM PROJESİ

Batı Akdeniz’deki kar amacı güden gerçek ve tüzel kişi işletmelerine yönelik ve öncelik alanı ‘işletmelerde yenilikçi ve yeni ürün üretiminin teşvik edilmesi, Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilikçilik alanında 90’ı Antalya’dan, 19’u Burdur’dan ve 20’si de Isparta’dan olmak üzere toplam 129 proje başvurusu geldi. 'Alternatif Turizmin Geliştirilmesi’ alt başlığına da 40’ı Antalya’dan, 5’i Burdur’dan, 21’i de Isparta’dan toplam 66 proje başvuru gerçekleşti.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, 20 milyon TL bütçeli 2014 Mali Destek Programı’na başvuruların tamamlandığını belirterek, 195 proje için kontrol ve değerlendirme sürecinin başladığını bildirdi. İlk değerlendirmeyi bağımsız değerlendiricilerin yapacağını belirten Engin, ardından üniversite hocalarından oluşan 7 kişilik Değerlendirme Komitesi'nin ikinci değerlendirmeyi yapacağı bilgisini verdi. Burada kabul gören projelerin BAKA Yönetim Kurulu'na sunulacağını anlatan Engin, "Yönetim Kurulu, asil listeden uygun olmadığını değerlendirdiği projeyi gerekçesiyle birlikte liste dışı tutma yetkisine haiz olup, yerine yedek listedeki birinci sıradaki projeden başlayarak asil listeye konulacaktır. Değerlendirme mayıs ayı içinde sonuçlanmış olacaktır. Sonrasında firmalarla sözleşme yapılacak ve projeler uygulamalarını 3 yıl boyunca izlenecektir.” dedi.