SAĞLIK

Kalıcı Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Beyaz dişlere güvenli şekilde sahip olmak, diş beyazlatma tedavisi ile mümkündür. Diş hekimliği alanındaki ilerlemeler sayesinde diş beyazlatma uygulamaları, daha konforlu ve daha hızlı sonuç alınacak hale gelmektedir. Kozmetik diş hekimlerinin uyguladığı gülüş estetiği çözümlerinden olan diş beyazlatma işlemi, en çok gerçekleştirilen uygulamadır.

Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen diş beyazlatma uygulamalarının diş ve diş etlerine zararı yoktur. Kaliteli solüsyonlar ve güncel ekipmanlar ile uygulanan tedaviler, en etkili sonuçları zararsız şekilde verir. Tedavi, işinde başarılı bir diş hekimi tarafından uygulandığı zaman da diş etlerine zarar gelmez. Böylece problemsiz şekilde tedavi tamamlanmış olur.

Kişiler evde kendi başlarına diş beyazlatma yöntemleri denemektedirler. Evde amatör yöntemlerle uygulanan diş beyazlatma, dişlere geri dönülemeyecek zararlar verebilir. Aşınma ve kazınmalara maruz bırakılan diş, fonksiyonunu kaybetmesi sonucunda çok daha pahalı tedavilere ihtiyaç kalabilir.

Karbonat gibi aşındırıcı özelliğe sahip unsurların bilinçsizce kullanımı sonucu birçok kişi soluğu diş kliniklerinde almaktadır. Dişleri beyazlatmak uğruna yapılan riskli denemeler, çok daha yüksek maliyetli çözümlere başvurmayı zorunlu kılabilir.

Her birey, dişlerinin her daim beyaz ve sağlıklı görünmesini ister. Dişler ne olursa olsun zamanla sararma ve renklenmelere maruz kalırlar. Bunun hangi derecede olacağı dişlere gerçekleştirilen bakım dışında, diş yapısıyla da alakalıdır. Dişlerin beyazlığının kalıcı şekilde sağlanması için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gereklidir.

Kalıcı diş beyazlatma yöntemi, uzman hekim tarafından uygulanan işlemlerin belirli aralıklarla tekrar edilmesi ile gerçekleşir. Bu yüzden tekrarı olmayan herhangi bir profesyonel diş beyazlatma uygulaması bile dişlerdeki beyazlık derecesinin aynı tonda kalıcı olmasını sağlayamaz.

Güvenilir diş beyazlatma uygulamaları 4 şekilde gerçekleşir;

  1. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde, hastanın dişlerine amacı beyazlatma olan ve belirli oranda hidrojen peroksit içeren solüsyon uygulanır. Bu kimyasal mavi ışın ile desteklenerek etkinliği arttırılır. Bu sayede maksimum 60 dakika gibi bir sürede tüm beyazlatma işlemi tamamlanır. Hızlı olan diş beyazlatma yöntemi, klinikte uygulanandır.
  1. Ev tipi diş beyazlatma dediğimiz yöntemi ise kişiler evde kendi başlarına gerçekleştirir. Diş hekimi tarafından kişiye özel hazırlanan kalıplar ve beyazlatıcı özel jel ile kişi dişlerine uygulama yapar. Tedavi, kalıplara beyazlatıcı solüsyon eklenmek suretiyle ve kalıpların dişlerde ortalama 4-5 saat kalması şeklinde gerçekleşir. Dişler yeterli beyazlığı elde edince tedavi sonlandırılır. Dişlerde hassasiyet oluşur ise tedavi hemen bitirilmelidir.

Bazı durumlarda diş hassasiyeti olabildiği için önceden sonlandırmak gerekebilir. Bu durum meydana gelirse diş hekimine danışarak aksiyon alınması gereklidir. Ev tipi diş beyazlatma süresi de ortalama 1-4 hafta arasında değişebilir. Dişlerdeki yapısal durumlar da süreyi belirleyici unsurdur.

  1. Kombine diş beyazlatma dediğimiz yöntem, ofis ve ev tipi uygulamalarının sırasıyla uygulandığı yöntemdir. Ofis tipi beyazlatmada seanslar sonucunda yeterli beyazlık elde edilemediyse, ev tipi beyazlatma uygulamasına başvurulur. Bu şekilde dişlerde istenilen beyazlığa ulaşana kadar tedaviye devam edilir. Hassasiyet oluşur ise de tedavi bitirilir.
  1. Devital - Tek diş beyazlatma ise, kanal tedavisi görmüş dişlerde zamanla cansızlaşan renkleri gidermek amacıyla uygulanır. Kanal tedavili dişteki dolgu çıkarılıp, boşluğa önce beyazlatıcı ajan konur. Üzerine de dolgu işlemi yapılır. Birkaç gün beklenir ve istenen beyazlık gerçekleşmezse işlem tekrarlanır. Diş beyazlayana kadar işlemler tekrar edilebilir.

Diş beyazlatma uygulamaları ağrısız işlemleri içerir. İşlem sonrasında da bir ağrı oluşmaz. Bu sebeple diş tedavisi korkusu olanlar gönül rahatlığıyla diş beyazlatma seanslarını alabilirler. Sadece uygulama sonrasında dişlerde birkaç gün süren bir hassasiyet yaşanması mümkündür. Bu hassasiyetin 2-3 gün sürmesi doğal kabul edilir.

Uygulama sonrasında dişler 2-3 gün boyunca sıcak soğuk hassasiyetine karşı daha az dirençli hale gelir. Bu sebeple çok sıcak ve çok soğuk gıdalar alınmamalıdır. Diş sızlamasına sebep olur. İlk haftalarda da çay, kahve, şarap, kiraz, sigara gibi boyayıcı gıdalardan ve sarartıcı tütün ürünlerinden mümkün olduğunca uzak kalınması önerilir.

Diş beyazlatma sonrasında dişlerin bakımlarını yapmak önemlidir. Günlük diş fırçalama seanslarını tedaviden sonra gerçekleştirmek beyazlığın süresini uzatır. Beyazlatıcı macunlar da kullanmak beyazlık etkinliğini ilk haftalarda arttırabilir. Fakat aşındırıcı özelliği olan tozlarla diş fırçalamak, tedavinin etkisini tersine çevirebilir. Detayları tedavi aldığınız diş hekiminden öğrenebilirsiniz.

Diş beyazlatma işlemlerinin en merak edilen tarafı da ücretleridir. Güncel diş beyazlatma fiyatları ile ilgili bilgi almak için klinik ya da hekim ile iletişim en doğru tercih olur.

Kalıcı diş beyazlatma sağlayabilmek için, düzenli diş bakımı, senede en az 1 defa diş taşı temizliği ve 2-3 senede bir diş beyazlatma uygulaması yaptırılırsa, dişler her daim beyaz görünürler.