Yurt dışı sermayeli feminist STK’ların “kadın hakları” kılıfı altında aile birliğini sarsıcı faaliyetleri derinlik kazanarak devam ediyor. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in aktardığı paralarla Türkiye’de faaliyette bulunan Hayata Destek Derneği’nin mülteci kadınlara yönelik hazırladığı “Medeni Haklar” adlı etkinliklerde boşanma/ayrılık vurgusunun yapıldığı ortaya çıktı. Derneğin farklı dillerde bastırdığı seminer afişlerinde boşanma aşamalarının tüm hatlarıyla anlatılarak ayrılık propagandasının yapıldığı tespit edildi.

Türkiye’deki feminist oluşumlara para akıtarak “kadın hakları” kılıfıyla aileleri dağıtmaya çalışan Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler, ülkemizdeki mültecileri hedef tahtasına oturtmuş durumda. Yurt çapında mülteci odaklı faaliyetler yürüten Hayata Destek Derneği üzerinden özellikle Suriyeli muhacirlere ulaşan AB ile BM, “kadınlara meslek kazandırma”, “kadın sağlığı”, “hijyen” gibi ilgi çekici başlıklar altında düzenlediği etkinliklerle nüfuz kazanıyor. Ülkelerinde yaşanan iç karışıklar ve savaşlardan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda sorunlar yaşarken AB ve BM, “kadın hakları” adı altında bu kadınları eşlerine karşı bilgilendirme çabasına girişiyor.

HEDEF AİLELER, KILIF KADIN HAKLARI

Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) aile birliğini sarsıcı faaliyetlerinden en sonuncusu, ülkemizde mülteci odaklı faaliyetlerde bulunan Hayata Destek Derneği eliyle yapılıyor. Akit’in ulaştığı bilgilere göre, derneğin Hatay’da mülteci kadınları bilgilendirme adına gerçekleştireceği “Medeni Haklar” seminerinde boşanma konusu ciddi şekilde işleniyor.

Seminer için “Medeni Haklarımız: Boşanma” ana başlıklı bez afişler hazırlandı. BM’den sağlanan parayla hazırlanan görselde muhacirlere yuva yıkma taktikleri verildi. Türkçe ve Arapça olarak hazırlanan dev afişlerde, “Boşanma davası nasıl açılır”, “Boşanma süreci ve sonrasında hangi haklara sahipsiniz”, “Hangi durum boşanma sebebi olabilir” sorularının cevapları grafiklerle anlatılıyor. Vatansız kalmış biçare muhacirlere boşanma propagandasının yapıldığı seminer afişinde “Hangi durum boşanma sebebi olabilir?” soru bulutunun cevabı olarak, “Evlilik içi tecavüz”, “Birlikteliği sarsıcı durum”, “Zina”, “Hayata kast”, “Suç işleme ya da haysiyetsiz yaşam sürme”, “Akıl hastalığı” ifadeleri yer alıyor.

AÇIK AÇIK BOŞANMAYA TEŞVİK

Yeşil olarak renklendiren bulutta “Boşanma davası nasıl açılır?” sorusu Türkçe ve Arapça afişe yansıtılıyor. “Gerekli belgeler”, “Aile mahkemesi” ve “Baro desteği” şeklinde cevapların yer aldığı afişin mavi renkli son bölümünde kadınlara “boşanma sürecinde hangi haklara sahip oldukları” anlatılıyor. “Yoksulluk nafakası”, “İştirak nafakası”, “Çocukların velayeti”, “Aile konutu şerhi”, “Mal rejimi”, Çocukların velayeti”, “Maddi ve manevi tazminat” gibi cazip başlıklarla kadınlar boşanmaya sevk ediliyor. AB ile BM logosunun yer aldığı afişte, “Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir” ifadesi bulunuyor.

Konuyla ilgili konuşan Hayata Destek Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Usta, AB ve BM fonuyla çalışma yürüttüklerini doğruladı. Mültecileri boşanmaya teşvik etmediklerini belirten Usta, boşanma sebebiyle başvuruda bulunmak isteyen mültecilerin prosedür bilmemelerinden dolayı süreci yürütemeyebildiklerini ve bu aşamada yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Usta, “Boşanma gibi bir medeni hakları da olduğunu onlara duyuruyoruz” dedi.

Kaynak: Yeni Akit