ABD'nin Irak işgali sırasında işkence merkezi olarak akıllara kazınan Ebu Gureyb Hapishanesi’nde kalan Iraklı Ali Shallal al-Qaisi 15 yıl önce yaşadığı zulüm ve işkenceleri anlattı.

ABD'nin Irak işgalinin utanç verici hatıralarından biri olan Ebu Gureyb (Abu Gharaib) Hapishanesi ve işkenceleri yine gündemde. Sebebi ise 2004 senesinde bu hapishanede CIA işkencelerine maruz kalan Ali Shallal al-Qaisi'nin işgalin 15. yılı sebebiyle Middle East Eye'e röportaj vermesi.

KAFASI KUKULETALI O ADAM...

Ali Shallal al-Qaisi, Irak işgalinn sembolü haline gelen "elektrik verilen adam" fotoğrafındaki isim. 56 yaşındaki Shallal, bu hapishanede çok kötü günler geçirdiğini söyledi.

İşte Shallal'ın anlattıkları:

TECAVÜZ, ELEKTRİK VERME…

“Birisi hapishaneye girer girmez onu hücrenin metal duvarına asarlardı. Elektrik akımı verirler ve üzerine idrarlarını yaparlardı. Elektrik verildiğim zamanı asla unutamıyorum. Neredeyse bir yangın gözlerimden dışarıya çıkacak gibi hissediyordum. Bir süpürge sopasını alır ve kırarlardı ve kişilerin mahrem yerlerine zorla sokarlardı. Kanamaya neden olurdu ve cerrahi operasyonlar gerekirdi.”

BİR ÇOCUK GÖRDÜM...

Al-Qaisi video röportajın bu saniyelerinde bir an duraklıyor ve dudakları titremeye başlıyor: "Bir çocuk gördüm… Babasının önünde ona tecavüz ettiler...”

Hapishanede geçirdiği zamanın sadece fiziksel değil psikolojik travmasını halen yaşayan Al-Qaisi, “Irak'ta ne olduysa sanırım büyük bir hataydı. Bizim ruhlarımızı ezdi. Çok acı çektik. Bugün bile hala banyomda yıkanmak için bir kabin alamıyorum. Hala işkencesini yaşadığım suda-boğmayı hatırladığım zaman…”

Kaynak: Time Türk