Dünyanın en büyük uluslararası Bilgisayar ve Bilişim Fuarı CeBİT yeni teknolojiler ve dijital gelişmeler tanıtılırken, fuarda en çok ilgi çeken konuların başında siber suçlara karşı geliştirilen sistemler ilgi gördü. Fuarda sergilenen ürünlere paralel olarak kongre merkezinde düzenlenen önemli konferansların en çok ilgi göreni ise Cybersecurity konulu konferanslar oldu.

Mevcut sistemlere hariçten girilerek hackerler tarafından yapılan saldırılara karşı geliştirilen yeni güvenlik sistemleri fuarı ziyaret edenlerin en ağırlıklı ilgi alanlarını başında yer adı. Uzmanlar, siper saldırıları gerçekleştiren korsanların yalnızca sitemi çökertmekle kalmayıp milyarlarca veriyi ve buna bağlı bir çok birikimi yok ettiklerini bundan dolayı da şu anda şirketleri ve buna bağlı çalışan sitemleri yok ettiği gibi teknolojinin yaygınlaşmasıyla da yakın bir gelecekte günlük hayatı tamamen durdurma tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağı ikazında bulundular.

ABD seçimlerine yapılan siper saldırı, son aylarda Alman telefon şirketine yapılan konsan saldırı ile milyonlarca kişinin telefonunun kullanılamaz hale getirilmesini örnek veren siber güvenlik sistemleri geliştiren şirketler, artık oturulan siteler, yaşanılan şehirler ve bu şehirlerin altyapısı olan sudan kanalizasyona elektrikten ısınmaya kadar bir çok sistemin bilgisayar teknolojileriyle donatıldığını bu sistemlere yapılacak herhangi bir siber saldırı şehri yaşanamaz hale getirileceği, bundan dolayı da ülkelerin bu konuda yasalarını sertleştirmeli ve bu saldırılara karşı ortak işbirliği yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Siber suç saldırıları, casusluk, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçlar kapsamına alınması ve verilecek cezaların ağırlaştırılması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, IT şirketlerine ve program üreticilerine dönük zorunlu yaptırımların getirilmesi, anti-virüs programları ve erken alarm sistemleriyle uyumla çalışma zorunluluğu getirilmesi istendi. CeBIT Fuarına 70 ülkeden 3 bin’den fazla katılımcı stant açarken, 200 bin kişinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, 24 Mart tarihine kadar açık kalacak.