Hafta başında Filipinler'de binlerce eylemci Devrim Anma Gösterileri'nde “diktatör” olarak nitelendirdikleri Filipinler'in Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'yi de protesto ettiler.

Geçtiğimiz hafta, Ferdinand Marcos'un 1986 yılında alaşağı edildiği Halk Devrimi'nin bu yılki kutlamalarında atılan sloganlardan şimdiki başkan ve Marcos'u rol model aldığı iddia edilen Duterte de nasibini aldı. Duterte, uyuşturucu çeteleriyle mücadeledeki metotları ve anayasayı değiştirme eğilimleri nedeniyle eleştiriliyor.

HALK DEVRİMİNE UZAK DURUYOR

Sarı Devrim olarak da adlandırılan halk devrimi sonrası diktatör olduğu belirtilen Marcos'un devrildiği ve yeni bir anayasanın o dönemde hazırlandığı belirtildi. Ancak Duterte 2016 yılında göreve geldiğinden beri kutlamalara katılmıyor.

Duterte 2016 yılından bu yana 3976 “uyuşturucu tüccarı ve kullanıcısının” öldürüldüğünü teyit ederken eylemciler ve insan hakları örgütleri ise 20 binden fazla insanın aynı dönemde yargısız infazlarla hayatlarını kaybettiğini tahmin ediyor.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ DUTERTE'Yİ TAKİPTE

Uluslararası Ceza Mahkemesi Duterte'nin politikaları nedeniyle insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanıp yargılanamayacağını araştırıyor.

Protestoculardan Jason Del Rosario ise, “Şu anda ayağa kalkmak çok önemli, özellikle geçen yıldan bu yana yönetimin göz göre göre Marcos'u gömen tarihimizi dikkate almadığını gördük. Benzer otoriter rejim eğilimlerini şimdiki hükümetten görüyoruz.” dedi.

Çok farklı kökenlerden insanların katıldığı gösterilerde Duterte'nin yönettiği “uyuşturucu çeteleriyle kanlı savaşa” bir son verilmesi gerektiği duyuruldu.

"KADINLAR GENİTAL BÖLGELERİNDEN VURULMALI"

Şubat'ın ilk günlerinde çocuklarını evde terk ederek Maoist Yeni Halk Ordusu'na katılan “çılgın kadınlar”ın genital bölgelerinden vurulması gerektiğini söylemişti. Duterte aynı şok edici açıklamaları Şubat sonunda da yaptı. “Onlara aynısını söyleyeceğim. Hadi devam edin, çocuk sahibi olun, ve onları terk edin. NPA'ya katılın.” dedi.

Kaynak: Time Türk