Libya'nın tanınan savaş figürlerinden Halife Hafter'in öldüğü haberleri BM'nin Libya temsilcisi tarafından yalanlansa da General'den ne ses ne de soluk var... Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre böyle devam ettikçe Hafter'in 'ölmüş olma ihtimali güçleniyor.' Ve mevcut durumda Hafter cephesinde 'liderlik yarışı' başladı bile.

Libya'nın doğusunda 4 yıldır darbe yapmaya çalışan emekli general Halife Hafter birkaç gün önce fenalaşarak Fransa'nın başkenti Paris'teki Amerikan Hastanesine kaldırıldı. Günlerdir kendisinden haber alınamayan Hafter ile ilgili "öldü" iddiaları batı basınında yer alırken resmi olarak bu haber doğrulanmadı.

HAFTER KANSER HASTASI

Ancak alınan haberlere göre Halife Hafter'in uzun süredir kanserle mücadele ettiği bu sebeple komada olduğu söyleniyor. Hafter cephesi "öldü" iddialarını reddederek sağlık durumunun iyi olduğu yönünde beyanlar veriyorlar.

BM LİBYA ÖZEL TEMSİLCİSİ: HAFTER İLE TELEFONDA KONUŞTUM

Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen General Halife Hafter ile Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin telefonda görüştüğü bildirildi. BM Libya Özel Temsilciliğinin sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan açıklamada, BM Temsilcisi Selame ile Hafter'in telefon görüşmesinde ülkedeki siyasi gelişmeleri ele aldığı belirtildi. Açıklamada, görüşmenin detaylarına ve Hafter'in sağlık durumuna ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

NE SESLİ, NE GÖRÜNTÜLÜ MESAJ YOK

Ancak şu ana kadar ne sesli ne de görüntülü olarak Hafter'in bir açıklama yapmaması bu açıklamalara güveni sarsıyor. Aksine Kerame güçlerinin taraftarlarının yeni lider arayışları Halife Hafter'in öldüğü iddialarını güçlendiriyor.  

LİDERLİK KAVGASI BAŞLADI

Resmi olarak Halife Hafter'in durumu açıklanmasa da yeni lider için farklı isimler gündeme geliyor.

Öncelikle Halife Hafter'in oğlu Halid Hafter'in adı geçiyor. Bununla ilgili bazı komutanların Tobruk'taki Parlamento Başkanı Akila Salih'e Halid Hafter'in lider olması ve rütbelerinin yükseltilmesi için baskı yaptığı belirtiliyor. Buna karşılık bir grup komutan da Libya'nın doğu kökenli Urfi aşiretinden olan komutan Abdurrezzak Nazori'nin lider olmasını istiyor. Hatta internetten Parlamento başkanının Nazori'yi komutan olarak atadığına dair bir belge bile dolaştı. Ancak Parlamento başkanı bu yazıyı yalanladı. Bunların dışında bir başka ordu komutanı Abdusselam Elhasi ve Hafter güçleri sözcüsü Ahmet Mismari'nin isimleri geçiyor.

HAFTER'İN 'LİDERLİK MERKEZİ' BASILDI

Halife Hafter'in 'öldü mü, kaldı mı' anlaşılamayan 'yokluğu'nda ise General'in merkez olarak kullandığı Recme Askeri Üssüne ülkenin büyük kabilelerinden Avagir kabilesi kendi üyelerini kurtarmak için operasyon düzenledi. Saldırıdan Önce Halife Hafter'in çocukları askeri üssü boşaltarak kaçtı. Kabileyi komuta eden isimler, merkezdeki tutukluları serbest bıraktı.

MISIR, BAE ve SUUDİ ARABİSTAN NE YAPACAK?

Gelen bilgilere göre Halife Hafter'in en büyük destekçilerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Hafter sonrası için tedirgin. Çünkü Nazori güçlü bir komutan ancak küçük bir kabileye üye olması ve doğulu olması bölgedeki diğer güçlü aşiretlere söz geçirmesine engel oluyor. Bir de Nazori'nin Halife Hafter ile daha önce yaşadığı ihtilaflardan dolayı bu ülkeler kendisi ile rahat çalışamamaktan korkuyorlar. Aynı şekilde Halid Hafter'in lider olması halinde Nazori ve diğer komutanlara söz geçirememesinden korkuluyor. Aynı şekilde güçlü aşiretlere de tam olarak hakimiyet sağlayamayabilir. Yani bu da Libya'daki kaos durumunun devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak: Time Türk