Suriye’de, ateşkes anlaşmasına rağmen İdlib ve Hama bölgesine saldırılarını sıklaştıran Esed/Hamaney rejimine karşı büyük taarruz başlatıldı. Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinin katıldığı operasyonda rejime büyük darbe vuruldu. İki gruba ayrılan Suriyeli devrimci gruplardan Ahraruş Şam, Nureddin Zengi Hareketi, Ceyşül Ahrar ve Ceyşül İzze grupları, Hama’nın kuzeydoğusunda, Feylak'uş Şam, Ceyşül Nasr, Özgür İdlib Ordusu, Ceyşül Nakhbe ve İkinci Ordu’nun bulunduğu grup ise İdlib’in güneyinde aynı anda operasyon düzenledi.

Rejim büyük zayiat verdi

Bütün silahlı grupların katıldığı operasyonda 50’dan fazla rejim askeri öldürüldü, 30’den fazla rejim askeri ise esir alındı. Çıkan çatışmalarda Ebu Zuhur Askeri Üss çevresinde rejim askerlerinin püskürtüldüğü bildirildi. Sabah saatlerinde yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası daha önce Esed ve destekçileri tarafından ele geçirilen 13 köyde yeniden muhaliflerin kontrolüne geçti. El-Huveyn, Zerzor, Ümmül Halakiyl, Atşan, Sellum,Meşrefiye köyleri ve el-Hüseyin mezrası ile birlikte el-Neddef ve el-Hileyl kontrol noktalarını yeniden ele geçiren muhalifler ayrıca 2 tank, 3 BNB zırhlısı ile aralarında uçaksavar, Concorse füzesi ve çok sayıda silah ve mühimmatı ganimet olarak aldıklarını açıkladı.

Rejim uçağı düşürüldü

Devam eden operasyonda Hama kırsalında Esed rejimine ait savaş uçağını düşürdü de gelen bilgiler arasında. Dün sabah saatlerinde İdlib kırsalını bombalamak için gönderilen rejim uçağı alçaldığı sırada devrimciler tarafından vuruldu. Düşen uçaktaki mürettebat öldü.

Bütün gruplara çağrı: Bir vücudun organları gibiyiz

Ahraruş Şam grubunun lideri Hasan Sufan operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Doğu Guta’da geçtiğimiz günlerde ''Zulme uğradıklarından dolayı..." ismiyle başlatılan operasyonu hatırlattı. Bugün Suriye’nin kuzeyindeki devrimcilerin ise "Allah onlara yardım etmeye elbet kadirdir" ismini verdikleri operasyonla rejime karşı başlatılan direnişin devam ettiğini belirten Hasan Sufan, Suriye devrimi tek bir vücut gibi olduğunu belirtti. Hasan Sufan, vücudun bir organının zarar görmesi halinde diğer organların o zararı telafi etmeye çalıştığına vurgu yaparak bütün devrimcilerin operasyona destek vermesi gerektiğini söyledi.

Rejim ateşkese uymadı

Başkent Şam'da Esed/Hamaney rejiminin ablukasındaki Doğu Guta bölgesi, 14 Kasım 2017'den bu yana rejim ve destekçilerinin şiddetli hava ve kara saldırılarının hedefi oluyor. 14 Kasım 2017'den bu yana Doğu Guta'ya düzenlenen saldırılarda 5'i Sivil Savunma görevlisi 303 sivil öldü, yaralı sayısı ise bin 400'ü geçti. Rusya'nın da rejime hava desteği vermeye başladığı son 2 haftada 161 sivil can verdi. Suriye'nin kuzeyindeki İdlib gerginliği azaltma bölgesinde rejim ve destekçisi Rusya'nın saldırıları son 3 haftadır sürüyor. Söz konusu sürede İdlib'de en az 95 sivilin öldüğü, 200'den fazla sivilin yaralandığını bildirildi.

Kaynak: Diriliş Postası (Furkan Azeri)