ABD Kongresindeki düzenlenen bir oturumda Cumhuriyetçi Senatör Graham; ABD’li istihbarat şeflerine “bölgenin demografik yapısına uygun olarak Müslüman Araplar yerine neden terör örgütü PKK/PYD’ye destek verildiğini ve bu desteğin Türkiye ilişkileri bozup bozmadığını” sordu. Bu zor ve haklı soru karşısında ecel terleri döken istihbarat şefleri Coats ve Stewart, Türk-Amerikan ilişkilerinin terör örgütü yüzünden zarar gördüğünü kabul etmek zorunda kaldı.
Amerikan istihbarat birimleri DNI ve DIA direktörleri neden PKK/PYD'yi desteklerini açıkladı:

Müslüman Araplara destek vermek;

- İsrail'in çıkarlarına ters düşer
- Irak ve Suriye'nin istikrara kavuşmasını sağlar
- Türklerin işine yarar

PYD/PKK'ya destek veriyoruz;

- Çünkü bu terör odakları bizim kurduğumuz örgütler
- Çünkü Türkler Müslüman, biz ise gâvuru destekliyoruz
- Türklerin Araplarla irtibatını koparmak istiyoruz
- Irak ve Suriye'nin parçalanmasını istiyoruz

ABD'Lİ SENATÖRLERDEN PKK/PYD SORUSU

ABD Kongresindeki bir oturumda Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen “Dünya Genelindeki Tehditler” oturumunda, Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Dan Coats ve Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Direktörü Korgeneral Vincent Stewart'a terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kolu YPG'ye verilen desteği sordu. Graham, “Rakka'yı DAEŞ'ten geri alma stratejimiz büyük oranda YPG'li Kürtlere dayanıyor. Bu durum Türkiye ile anlaşmazlığa neden oluyor mu” diye sordu. Her iki istihbarat şefi de soruya “evet” cevabını verdi.

ABD'Lİ İSTİHBARATÇININ CEVAP VEREMEDİĞİ SORU

Bölgenin demografik yapısını göz önüne alan Graham, “Bölgesel bir perspektiften bakınca bu savaşta daha fazla Arap unsura ve daha az Kürt unsura yer verseydik daha iyi olmaz mıydı” diye sordu. Cevabın kesinlikle “evet” olduğunun farkında olan DNI Direktörü Coats, “Bu soruya en iyi cevabı ABD Savunma Bakanı Jim Mattis verebilir. Ancak Mattis bu konuda emin” sözleriyle konuyu geçiştirdi. Coats, “İstihbaratçı bakış açısıyla, Türkiye ile bölgedeki Kürt unsurlar arasında büyüyen bir sürtüşme görüyor musunuz” sorusuna da “evet” cevabını verdi.

‘PYD İLİŞKİLERE ZARAR VERİYOR' İTİRAFI

Konunun üzerine giden Graham, “YPG'li Kürtleri ağır silahlarla silahlandırma politikamız bu duruma zemin hazırlıyor olabilir mi” diyerek, ABD yönetiminin YPG'yi silahlandırmasının iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemediğini öğrenmek istedi. Cevabın yine kesinlikle “evet” olduğunu Coats, “Sanıyorum politikamız buna katkı yapıyor” diyerek yumuşatmaya çalışsa da ABD'nin PYD'ye desteğinin Türk-Amerikan ilişkilerinde büyük bir anlaşmazlık nedeni olduğunu kabul etmiş oldu.

STEWART: KÜRTLERİN BAĞIMSIZLIĞI KAÇINILMAZ

Oturumun diğer bir bölümünde ise Rhode Island Senatörü Demokrat Jack Reed, Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesinden sonra Irak'ı ne tür problemlerin beklediğini ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKYB) Ekim ayında yapacağını ilan ettiği “bağımsızlık referandumuna” ilişkin sorular sordu. Musul'un DAEŞ'ten kurtarılmasının ardından Şii Irak Hükümeti için en büyük meselenin batıdaki Sünniler ile Kuzey'deki Kürtler arasındaki görüş aykırılıklarını gidermek olduğunu ileri süren ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı Başkanı General Vincent Stewart, “Irak'ta yeni seçim süreci öncesi ülkenin kuzeyindeki Kerkük petrol alanları sahipliği meselesi de başlıca sorunlardan biri. Şimdi melese Kürtlerin bağımsız bir devlet kurup kurmayacağı değil, bunun ne kadar erken olacağı” dedi.

Kaynak: Yeni Söz