Rus diplomatlar birçok Avrupa ülkesinden gönderilirken Avrupa’dan aykırı sesler de yükseliyor. Avusturya ve Almanya bunlara iki ayrı örnek. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, eski Rus ajan Skripal'in zehirlenme vakası sonrasında Avusturya’nın Rus diplomatları ihraç etmeyeceğini söyledi.

Eski Rus çift taraflı ajanı Sergey Skripal ve kızının İngiltere'de Sovyet dönemi yapımı bir sinir gazıyla zehirlenmesi sonrasında rus diplomatların Avrupa ülkelerinden gönderilmeye başlanması sürecinin ardından Başbakan Kurz, Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

UA Wire'in haberine göre Kurz, “Avrupa Konseyi'nin net açıklamasını ve Avrupa Birliği heyetinin Rusya'daki başkanını geri çağırmasını destekliyoruz ancak tarafsız bir ülke olarak diplomatlar göndermeyeceğiz. Biz daha çok Doğu ile Batı arasında bir köprünün kurucuları olmak ve Rusya ile müzakere kanallarının açık tutulmasını istiyoruz” dedi.

Öte yandan Amerikan hükümeti 60 Rus diplomatı ülkeden sürme ve Seattle'deki Rus Büyükelçiliği'ni kapatma kararı aldı. 21 millet ise 135 Rus diplomatı Amerika'yı takip ederek sürdü.

ALMANYA SOL PARTİLERİNDEN YANLIŞ KARAR SESLERİ YÜKSELİYOR

Alman Bundestag Solu Berlin ve birçok Avrupalı devlet tarafından alınan ihraç kararını eleştirdi. Sol Parti'den Dış İlişkiler Komitesi üyesi Stefan Liebich ise diplomatların ihraç edilmesinin “yanlış bir adım olduğunu, hiç gerek yokken gerilimi abartacağını” ifade etti. Buna karşın Berlin'in zehirlenme vakası araştırmalarına yönelik işbirliğinde yoğun çaba sarfetmesi gerektiğini belirtti. Çünkü Rus hükümetinin bu vakada dahli olduğuna ilişkin henüz hiçbir delil sağlanmadı açıklamasını yaptı.

SOSYAL DEMOKRATLAR KARAR ACELEYLE ALINDI GÖRÜŞÜNDE

Alman Sosyal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich de diplomatların ihraç kararının aceleyle alınmış olduğuna, bütün Avrupa ülkelerinin ise bu kararı desteklemediğine dikkat çekti. Sol Parti lideri Sahra Wagenknecht ise kararı “tamamen pervasız” olarak niteleyerek araştırmalardan Rusya'nın suçlanması için bir delil bulunmadığına ve sürecin tamamlanmadığına dikkat çekti.

Kaynak: Time Türk