Afganistan Alman Taliban militanını güney Helmand bölgesinde tutukladı. Tutuklanan Alman vatandaşı Taliban militanının uzun süredir Taliban'a askeri danışman olarak çalıştığı ortaya çıktı.

Gereshk bölgesinde bomba yapıldığı belirtilen bir sahaya baskın sırasında Alman Taliban militanının yanı sıra diğer üç şüpheli de tutuklandı. Kimliği belirlenemeyen şahsın Almanca konuştuğu ve Alman olduğunu söylediği aktarıldı.

SEKİZ YILDIR TALİBAN'DA GÖREV ALIYOR

Alman olduğu doğrulandığı takdirde şahıs Afganistan'da Taliban saflarında olan, az görülen Batılılardan biri olacak. Öte yandan Helmand bölgesinin büyük bir kısmı Taliban kontrolünde bulunuyor.

Afgan yetkililer ise adamın sekiz yıldır Taliban'da yer aldığına inandıklarını ve kendini Abdul Wadood olarak tanımladığını belirtti. Almanca ismi ise bilinmiyor.

MULLAH NASIR'IN DANIŞMANI MI?

Afgan ordu yetkilileri, Alman Taliban militanının Kandahar Hava Üssü'ne taşındığını, şu anda ise Amerikan güçleri tarafından gözaltına alındığını aktardı.

30'lu ya da 40'lı yaşlarında olduğu ifade edilen şahsın uzun sakalı olduğu ve siyah bir türban sardığı fotoğrafta görülüyor.

Gereshk Polis Şefi Ismail Khplwak ise yakalanan adamı, “Helmand'da Yereldeki elit Taliban grubunun kumandanı olan Mullah Nasır'ın askeri danışmanı” olarak nitelendirdi.

Suriye'deki DAEŞ elemanları içerisinde yabancılar yaygınken Taliban saflarında Batılı yüzler nadiren görülüyor.

İLK YABANCI TALİBAN AMERİKALI

Bunların en ünlüsü ise muhtemelen “Amerikan Taliban” olarak ün yapan John Walker Lindh. 2002'de yakalanan Lindh 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: Time Türk