Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, iddiaya göre, ek-5 tabir edilen norm kadro düzenleme formunu bakanlığa göndermeyi unuttu. Belge bakanlığa ulaştırılmadığı için norm fazlası kadro bulunan okullara yeni atamalar yapıldı. Böylece istedikleri okula tayin edildiği için sevinç yaşayan öğretmenler, norm kadro fazlası olarak hayal kırıklığı yaşadı.

Adana'da bazı okullar 12 Ağustos 2015 tarihli valilik onayı ile Suriyeli öğrenciler için geçici eğitim merkezi olarak planlandı. Bunun için tespit edilen okullar Suriyelilere sınıf açılabilmesi için tam güne geçirildi. Okullar tam gün eğitime geçirilince de bazı sınıflar kapatılmak zorunda kalındı. Sınıf sayıları düşürüldüğü için de birçok öğretmen norm kadro fazlası durumuna düştü. İlçe milli eğitim müdürlükleri de okullardan norm kadro fazlalığını içeren ek-5 belgesini istedi. Okul müdürlükleri okulda kaç norm fazlası öğretmen olduğunu ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirdi. İlçe milli eğitim müdürlükleri ek-5 belgelerini bakanlığa ulaştırılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdi. İddialara göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri kendilerine ulaştırılan ek-5 belgelerini Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) göndermeyi unuttu. Ek-5 belgeleri gereği adı geçen okullara il içi yeni öğretmen ataması yapılmaması gerekirken, belge bakanlığa ulaştırılmadığı için norm fazlası kadro bulunan okullara yeni atamalar yapıldı. Okullardaki kapatılan sınıflar nedeniyle norm fazlası durumuna düşen öğretmenlere bir de diğer okullardan büyük hayallerle tayin olan öğretmenler eklendi. Birçok öğretmen, görev yaptıkları okuldan, istedikleri okullarda açık kadro görüldüğü için tayin oldu. İstedikleri okula tayinleri yapılan çok sayıda öğretmen, büyük bir sevinçle gittikleri okulda ise norm fazlası kadro durumuna düştüklerini öğrenerek hayal kırıklıkları yaşadı.

Türk Eğitim Sen Adana 1 Nolu Şube Genel Sekreteri Durdu Mehmet Girgeç, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin basiretsizliği nedeniyle çok sayıda öğretmenin norm fazlası kadro durumuna düşerek, mağdur olduğunu söyledi. Suriyelilere geçici eğitim merkezi temin edilmesi için bazı okullarda sınıflar, laboratuvarlar, kütüphaneler, atölyeler ve spor odaları kapatıldığını dile getiren Girgeç, kapatılan sınıflar nedeniyle çok sayıda öğretmenin norm fazlası kadro durumuna düştüklerini ifade etti. Bunlara bir de okullarda açık görüldüğü için tayin isteyip gelen öğretmenlerin eklendiğini anlatan Girgeç, "Birçok öğretmen kendi isteğiyle okulda açık kadro görüldüğü için düzenini bozarak tayin istedi. Geldiği okulda ise norm fazlası kadro olduğu, kendisinin de aynı duruma düştüğünü öğrenince şoke oldu. Bu kadar basiretsiz bir eylemle bu kadar öğretmenin norm kadro fazlası olması kabullenilemez. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu soruna çözüm bulmak zorundadır. Norm kadro fazlası olan okula, il içi isteğe bağlı atamalarda öğretmen ataması yapılıyor." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar'a da seslenen Girgeç, atama bürosuna soruşturma açılması talebinde bulundu.