OMÜ PDR öğrencileri adına Samet Tören;

Rehber Öğretmen kadrosuna psikolojik danışma ve rehberlik kursları verilerek bugüne kadar 3 defa alan dışından (Felsefe ve Sosyoloji mezunlarından) atama yapıldı. Bugüne kadar yapılan bu atamalara öğrenciler ve PDR Derneği, bölüm akademisyenleri ile tepkilerde bulundu, ilgili kurumlara dilekçeler gönderdi, mitingler yapıldı. Basın açıklamaları yapıldı fakat çare olmadı.


Yakın zamanda OMÜ (Ondokuz Mayıs Üniversitesi) PDR öğrencileri ve Türk PDR Derneği desteğiyle 35 üniversitenin PDR bölümlerinde alan dışı atamaların yanlışlığı hakkında bilgi verici broşürler dağıtıldı. PDR öğrencilerini ilgili kişi ve kurumlara tepkilerini göstermeleri için e-mailler atılması dilekçeler yazılması istendi. Ayrıca 14 Aralık akşamı sosyal medyada tepkilerini ilgili kişi kurumlara duyurmaya çalıştı
.

PDR öğrencileri alan dışı atama yapılmasını neden istemiyor?


Bizler Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünü kazanmak için gecemizi gündüzümüze katıp çalıştık çoğumuz eğlencesinden vaz geçti, sosyal faaliyetlerde bulunmadı, sırf bu bölüme yerleşebilmek için Felsefe ve Sosyoloji bölümlerine göre daha çok çaba gösterdi. YGS-LYS de daha yüksek puanlar aldık. Aldığımız puanlarla hukuk fakültelerine de yerleşebilirdik ama biz PDR istedik.

Bölümümüzün kadro açığı 14 bindir ve 3 sene içinde kendi mezunlarımızla birlikte dolacaktır. Alan dışı atama yapılıp bundan sonra da yapılmaya devam edilirse arkadan gelen PDR mezunları atanamayacaktır.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri uzmanlık gerektirir, bizler çocuk ve gençlerimize uzman olmayan kişiler tarafından danışma verilmesini istemiyoruz. Verecekleri hizmetinde danışma olacağı şüpheli tabi. MEB şurasında alınan kararlarda “rehber öğretmen alanına alan dışı atama yapılamaz ” şeklinde kesin bir ifade yer almaktadır. MEB bu kararla uzmanlığa önem verdiğini göstermiştir.


Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü ile Felsefe sosyoloji bölümlerinin aldığı lisans dersleri çok farklıdır. Onlar fen edebiyat fakültesi mezunu. Bizler ise eğitim fakültesi mezunlarıyız.


Bireylerden (felsefe ve sosyoloji mezunlarından)yetişmediği bir alanda hizmet beklemek, hizmet verene de alana da yapılan bir haksızlıktır
.

MEB günü kurtarmayı değil geleceği de düşünerek hareket etmesi gerekmektedir. Madem alan dışından atama yapılacak bilgisayar sertifikası olanları bilgisayar mühendisi yapalım, veterinerleri doktor yapalım.


Biz adalet istiyoruz. Herkesin kendi alanında istihdam olmasını istiyoruz. Bizler psikolojik danışmanlarız MEB tarafından Rehber Öğretmen kadrosuna yerleştiriliyoruz. İlgili kişi ve kurumlardan cevap bekliyoruz tepkilerimizi görüşlerimizi ele almalarını istiyoruz. Alan dışı atama olmasın.

Kaynak: Beyaz Gündem