E-ticaret sektörünün temennisi yeni şirketlerin ve yatırımların adedinin artması. Sektörün önde gelen isimlerinden Buldum Buldum’un Genel Müdürü Güçlü Gökozan, bu anlamda gerekli adımların atılmasını talep ediyor. Gökozan, “Şirket satışlarının ve yatırımların kolaylaşması e-ticaret sektörünü uçurur. Böyle bir ortamda büyük online firmaları doğabilir veya dünyanın ünlü online firmaları Türkiye’ye yatırım ve şirket satın alma şeklinde gelebilir.” diyor.

Gökozan, Cihan’a yaptığı açıklamada e-ticaret alanının en büyük sorunlarından birinin sermaye olduğunu da vurguluyor. Gökozan, sorunu aşma adına önlemlerin alınabileceğine işaret ediyor ve “Bu anlamda önemli hamleler de geldi. Melek yatırımcılık ve risk sermayeleri ile ilgili olumlu şeyler oldu. Bu bir kıvılcım yaptı ama daha yapılabilecek çok olumlu şeyler olabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Gökozan, online şirketlere verilen teşvikleri önemli ve yararlı buluyor. Yeni vergi imkânları, teşvikler ve hibe kredileri ile başarılı girişimlerin doğabileceğini beyan ediyor.
E-ticaret sektörünün durumuna da değinen Buldum Buldum Genel Müdürü şunları kaydediyor:

“Tabii araştırmalar var. Ama e-ticaret gelirlerinin 13-15 milyar liraya vardığı, müşteri adedinin 15-20 milyonu bulduğu ifade ediliyor. Avrupa’da e-ticaretin perakende payı yüzde 20 seviyelerinde ama ülkemizde yüzde 1,5. Burada aşama almalıyız. Online ortamın her yönü ile iyi olduğunu, kayıt dışılığı minimuma indirdiğini anlatmalıyız. Malum bu alanda ödemeler kredi kartı ve paypal kanalı ile veya kapıdan yapılıyor. Yani e-ticaret ekonominin kaydı için, vergi için en uygun yöntem.”

Güçlü Gökozan, ilaveten online ortamda pek çok ürünü en uygun fiyat ile bulmanın mümkün olduğunu dile getiriyor.

Hediyelik ürünleri ile bilinen Buldum Buldum, hedef büyütüyor. 1 milyonu aşkın üyeye, ayda 3-5 milyon kullanıcıya hitap eden şirket, Aralık ayında rekor kırmayı planlıyor. Gökozan, bu konuda “Gelirimizi her sene üçe katlıyoruz, bu anlamda ilk 5-10 içindeyiz. Aralık ayında satışlarımız daha da artacak. Malum bu ayda 2015’i geride bırakıyoruz, belli başlı etkinlikler olacak. Bu dönemde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 300 büyüme öngörüyoruz. 2014 Aralık ayına göre 3 kat, normal dönemlere göre 5 kat büyüme planımız var.” diyor

Son olarak Pazar Yeri uygulamasına temas eden Gökozan, şunları belirtiyor:

“Pazar Yeri ile her bireye ve markaya kendi satış alanını açma imkânı veriliyor. Uygulama ile Buldum Buldum’un stokunda bulunan 150’ye yakın ürün, satış alanını açan tarafından kendi tasarım ve görselleri ile müşteriye sunuluyor. Bu çerçevede Buldum Buldum da açılan online satış alanı adedi 5 ayda 5 bini geçti, sene sonu hedefimiz 10 bin adet, 2018 sonu hedefimiz ise 100 bin adet. Şu anda 500 bine varan ürünümüzün ise sene sonu 1 milyonu, 2018 sonu ise 1 milyar ürünü geçeceğini öngörüyoruz.

Gelir sistemimiz de kolay. Buldum Buldum’da online satış alanı açarken her ürünün bir taban var. Bunlar ürünlerin çok büyük adetlerde satabileceği en uygun fiyatlar. Bu rakamlara ek ne kadar miktar koyup satışa sunarsanız tüm miktar size gelir olarak dönüyor. Örneğin 29,90 lira tutarında bir tshirtün her satışından 20 lira gelir elde etmek için 49,90 liradan satışa sunup tshirt başına 20 lirayı cebinize koyabilirsiniz. Eğer fiyatı arttırmaktan değil de sürümden gelir elde etmekten yana iseniz o zaman her satıştan ürünün bu taban fiyatın yüzde 20’sini biz kendimizden online satış alanının malikine veriyoruz. Bu şekilde 5 bini aşkın online satış alanını açanların içinde ünlü onlarca karikatürist, ressam, fotoğrafçı, sosyal medya fenomeni ve tasarımcı var.”