Dünyanı en çok güneş alan ülkelerinden biri olmasına rağmen Suudi Arabistan elektriğinin büyük kısmını petrol yakılan enerji santrallerinden elde ediyordu. Fakat artık güneş enerjisi kullanılacak.

Suudi Arabistan ve Japon SoftBank milyarlarca dolarlık bir güneş santrali ortak inşa projesi üzerinde anlaştı. Böylece Körfez krallığı petrole olan bağımlılığının 2030 yılı hedefiyle azaltılması yolunda bir adım daha atmış oldu.

200 GW gücünde bir güneş enerjisi santrali kurma anlaşması Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile Japon SoftBank CEO'su Massayoshi Son arasında Suudi Prens'in Amerika'yı ziyareti sırasında yapıldı.

200 milyar dolarlık yapı Riyad'ın ülkenin ekonomisini ve toplumunu modernize etme çabalarının parçası olarak inşa edilecek.

2019'DA İLK PANELDEN ENERJİ ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

Sputnik News'in Alman yayın organı DW'den aktardığı haberine göre Prens Selman, “Bu insanlık tarihinde büyük bir adım. Çarpıcı ve riskli,bunu başaracağımızı umuyoruz” şeklinde konuştu.

Projenin başlangıç aşaması 5 milyar dolarlık 3 GW ve 4.2 GW gücünde güneş enerjisi panelleriyle başlayacak. Bunun 1 milyar doları SoftBank tarafından karşılanırken kalan kısmı proje finansmanından ödenecek.

Kendi örneklerinin en büyükleri olacak güneş panelleri yıl bitmeden internet üzerinden yayınlanacak.

SoftBank ve Suudiler 2019 yılı itibarıyla güneş enerji santrali projesiyle 7.2 cigawat civarında, 2030 itibarıyla ise 200 cigawat kadar enerji üretilmesinin planlandığını belirtti.

100 BİN İŞGÜCÜ YARATACAK

Projeyle 100 bin civarında iş yaratılması ve elektrik üretiminde petrole bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

Suudi enerji üretimince her gün 800 bine varile varan sayıda ham petrol yakılıyor ve 200 GW civarında enerji, petrolün diğer ülkelere daha fazla ihracına kapı aralayabilir.

İhraç edilen petrolün ise Suudi krallığın yıllık gelirini 7-20 milyar dolar civarında arttıracağı belirtildi.

Kaynak: Time Türk