İstanbul'da Alman turistlere yönelik saldırı, terör olayları ve güvenlik kaygıları Türkiye'deki tatil beldelerine yapılan yaz tatili rezervasyonlarını ciddi ölçüde azalttı. Almanya merkezli TUI Group, yapılan rezervasyonlara göre müşterilerin yaklaşık yüzde 40'nın bu sene Türkiye'yi tercih etmeyeceğini açıklarken, TUI'nin rakibi olan firmalar da terör saldırılarından sonra, rezervasyonda gerileme yaşandığını duyurdu.

Türkiye, Almanya açısından İspanya ve Yunanistan'ın ardından en çok tercih edilen tatil ülkesi konumunda bulunuyor. Ancak 12 Ocak'ta İstanbul'un Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında 11 Alman'ın hayatını kaybetmesi, terör olayları ve diğer olumsuz gelişmeler Türkiye'ye olan ilgiyi giderek azaltıyor. Dünyanın ve Almanya'nın en büyük seyahat acentesi TUI Group, güvenlik endişeleri sebebiyle Türkiye'ye yaz rezervasyonlarının yüzde 40 oranında azaldığını açıkladı.

Türkiye'de önemli engellerin daha ileriki zamanda ortaya çıkacağına işaret eden TUI CEO'su Fritz Joussen, İstanbul'da 11Alman turistinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı sonrası rezervasyon sayılarında ciddi ölçüde azalma meydana geldiğini belirtti. Hannover'de mali yılın ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Joussen'e göre bu sene Türkiye'yi tercih edece turistlerin sayısı yaklaşık bir milyon civarında olacak.

"Şu anda yaz tatili için taleplerin Doğu'dan Batı'ya doğru kaydığını görüyoruz." diyen TUI sözcüsü ise, durumun istikrarlı olması halinde Almanların Türkiye'yi yeniden tercih edeceklerine inandıklarını bildirdi. TUI, geçen sene müşterilerinden yüzde 14'ünün Türkiye'ye seyahat ettiğini Sultanahmet saldırısının ardından talebin Yunanistan ve İspanya'ya kaydığını, Kanarya Adaları'ndaki otellerine ilginin yükseldiğini açıkladı.

GEMİ TURLARI DA ROTAYI TÜRKİYE'DEN ÇEVİRİYOR

Alman basınında yer alan haberlere göre, Thomas Cook ve DER Touristik de, umutlarını korumakla birlikte rezervasyonlarında düşüş yaşıyor. Thomas Cook sözcüsü, rezervasyonların gelmesini umduklarını kaydederken, DER Touristik Türkiye'de tatil için taleplerin azaldığını ancak rezervasyon iptallerinin henüz olmadığını bildirdi. DER Touristik CEO'su Rene Herzog, "Tatil için istek büyük, ilgi de var, ekonomik görünüm de olumlu. Sadece birçoğunun rezervasyon kararı henüz kesinleşmedi." dedi.

Aynı şekilde gemi turları düzenleyen Aida Cruises müşterilerinin de Türkiye yerine başka ülkelere uğranması yönünde talepleri olduğu ifade ediliyor. Yaz tatili değişikliklerin şirketlere ne kadar mal olacağı henüz bilinmediğini söyleyen şirket sözcüsü, müşterilere tarih değiştirmelerin ücretsiz olduğunu, bilet iptallerinin ise mümkün olmadığını dile getirdi.