MANİSA (AA) - EMRE SAÇLI - Salihli'de yaşayan güvercin meraklısı ziraat mühendisi Serkan Gündüz, kente özgü bir güvercin türü olan "Manisa Azmanı"nın çizimlerini yapıp posta pulu olmasını sağladı. 

Çocukluk çağından bu yana sevgiyle beslediği güvercinlere olan tutkusunu mesleğine de yansıtan Serkan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzelliği, uçuşundaki zarafet ve sahiplerine olan sadakatleri nedeniyle güvercinleri çok sevdiğini söyledi.

Manisa'nın güvercin çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu, farklı güvercin cinslerini besleyen insanların arasında büyüdüğünü ve bu tutkunun kendisine de geçtiğini dile getiren Gündüz, ziraat fakültesindeki eğitim döneminden sonra güvercinlere daha bilimsel yaklaşmaya başladığına dikkati çekti.

Gündüz, güvercin çeşitleri, ırklarının korunması, sahiplenilmesi ve onlara değer verilmesi konusunda yeteri kadar çalışma yapılmadığını bildirerek, gelecek nesillere bir kaynak oluşturabilmek amacıyla bir süre önce güvercin çeşitlerini ırk ve renklerine göre çizimlerle kayıt altına almaya başladığını ifade etti.

Farklı kentlerden yetiştiricilerle temasa geçerek bir yıllık çalışma sonucunda "Saya" ırkına ait 9, "Hünkari" ırkına ait 6 ve "Manisa Azmanı"na ait 3 cinsi sınıflandırdıklarını vurgulayan Gündüz, şöyle konuştu:

"Bilgi toplama işleminden sonra güvercinler hakkında bilgilerin daha anlaşılabilir olması için çizimlerle destekledik. Belirlediğimiz cinsleri, renk, desen ve kostüm olarak sınıflandırdık. Bu yolla yazılı ve görsel kaynakları çoğaltmanın yanı sıra yurt dışına da güvercin zenginliğimizi göstermiş olduk. Bu çalışmayla artık Manisa Azmanı, Hünkari, Saya gibi yerel ırklarımız alt kategorilerine göre sınıflandırılmış hale geldi."

Gündüz, bu yerel türlerin sınıflandırılmasının yanı sıra bunlara sahip çıkılmasının da gerektiğine dikkati çekerek, dünyada özel türlerin posta pullarına basılarak ölümsüzleştirildiğini kaydetti.

PTT'de çalışan bir arkadaşıyla sohbetleri sırasında yaptıkları çizimi posta puluna bastırma fikrinin ortaya çıktığını vurgulayan Gündüz, PTT Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek "Manisa Azmanı" çizimini gönderdiğini anlattı.

Gündüz, girişimi sayesinde "Manisa Azmanı"nın posta puluyla kayıt altına alındığına işaret ederek, şöyle dedi:

"PTT Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre, Türkiye'de ilk kez bir güvercin cinsi, posta pulu olarak basıldı. İlk etapta 500 adet basılan pullardan yurt içi ve yurt dışındaki kurum ve derneklere gönderdik. Güvercinin bugüne kadar hiç posta pulu haline gelmemesi de çok ilginç. Çünkü bizler güvercinlere Osmanlı döneminden bu yana duyarlı olan bir toplumuz. Bir güvercin ırkını oluşturmak çok zor ama kaybetmek çok kolay."

Manisa'ya özgü türlerden Hünkari'nin Osmanlı şehzadeleri tarafından geliştirildiğini, o dönemde yurt dışına hediye edilmek üzere yetiştirildiğini anımsatan Gündüz, bu çeşitlerin günümüzde de ülke ve bölgenin tanıtımı için değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.