Diyetisyen Ayşe Duran, kurban bayramında kesilen kurbanların etlerinin en sağlıklı şekillerde pişirilmesi, tüketilmesi ve saklanması gerektiğinin altını çizerek doğru et tüketimiyle ilgili önemli ipuçları verdi. Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Duran, kesildikten hemen sonra ette bulunan rigor mortis denilen ölüm sertliğinin, sindirimi çok güçleştiren bir unsur olduğunu ifade etti. Etin 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesini öneren Duran, bu durumda hem sindiriminin daha kolay olacağını hem de daha çabuk pişip lezzetli olacağını vurguladı.

Duran, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ve pişirme yöntemleri ve saklama koşullarıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

"Kırmızı et sıcaklığa duyarlı olduğu için saklama koşulları çok önemlidir. Küçük parçalara ayrılıp buzdolabında +4 derecede 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay kadar süreyle saklanabilir. Etlerinizi kuşbaşı veya kıyma şeklinde buzdolabının derin dondurucu kısmında saklayabilirsiniz. Büyük parçalar halinde derin dondurucuda saklamayın. Pişireceğiniz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup dondurun.

Pişirmek için çıkardığınız etler buzdolabının alt kısmında (+ 4 derecede) çözdürülmeli. Çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerinizi doğrarken, et doğrama tahtalarınız ve bıçaklarınız ayrı olsun. Çiğ sebze ve meyveleri aynı tahtada kullanmayın. Besin zehirlemesi ihtimali yüksek bir olaydır. Etlerinizi doğradığınız tahtanın ve bıçakların hijyenik olduğuna dikkat edin.

Etlerinizi doğrarken görünür yağlarını et kısmından ayırın.

Etlerinizi pişirme yöntemi olarak; haşlama, ızgara, fırında, yağsız tavada tercih edin. Izgarayı tercih ederseniz ateşten 15 cm yüksekte olmasına ve dumana çok maruz kalmamasına özen gösterin. Etlerinizin yanına garnitür olarak haşlanmış sebze koyabilirsiniz ya da etli sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.

Kızartma tarzı pişirme yöntemlerinden uzak durun. Etlerinizi pişirirken içerisine ekstra yağ eklemeyin. Kavurma yapacağınız vakit, et önce kendi suyunu bırakıp sonra çeksin. Suyunu çektikten sonra kendi haline yağ eklemeden kavurun. Etlerinizi çok yüksek sıcaklıkta pişirmeyin.

Sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Diyabet, kalp damar hastalığı riski, trigliserid, kolesterol riski olanlar özellikle sakatat tüketiminden uzak dursun.

Kırmızı etin zengin olduğu besin öğeleri; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri, A vitamini, B12- B6- B1 vitaminleri bulunmaktadır.

Et yemeklerinizin yanına sarma ve dolma tüketeceğiniz vakit miktarları 5-6 taneyi aşmasın. Pilav ve makarna tercihleriniz kepekli makarna ve bulgurdan yana olsun."

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Bayramlarda artan tatlı tüketimine de dikkat çeken Duran, baklava ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini istedi. Duran, bayramdaki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili de şu önerilerde bulundu:

"Günlük 2,5 litre su içmeye özen gösterin. Ana yemeklerle birlikte su tüketmeyin. Ana yemeklerden 30 dk önce veya sonra su tüketimine dikkat edin.

Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketim miktarı fazla olmaktadır. Bunun sonucunda özellikle kalp damar, diyabet, böbrek, hipertansiyon hastaları risk altındadır. Düzenli ve dengeli beslenme örüntüsü bozulmamalıdır. Günlük olarak 60-120 gram arası et tüketimi aşılmamalıdır. Muhakkak et yemeklerinin yanında sebze yemekleri de tüketilmelidir. Beyaz ekmek, yufka, bazlama tüketimine özellikle dikkat edin. Çünkü bir adet orta boy yufka tükettiğiniz zaman ortalama 6 dilim ekmek (150 gram) tüketmiş olursunuz. Bir bazlama ortalama 4 dilim ekmek (100 gram) tüketimine eş değerdir."