Tunç çağında başlayan bu durum, ilk zamanlarda çok kaba şekillerde yapılmış çemberlerdi. Ancak ilerleyen uygarlıklardan olan Giret-Miken’de ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler sergilenmeye başlanmıştır. Böylece bir nevi özel tasarım yüzük anlayışı ortaya çıkmış olmaktadır. Eski çağlarda altından ve demirden yapılan yüzükler, egemenlik ve gücü temsil eden simgeler olarak da yer edinmişlerdir. Zaman ilerledikçe sanat akımlarının da etkisiyle, yüzük işçiliği daha önemli bir şey haline gelmiştir. Özellikle Rönesans döneminde Venedik, Floransa ve Roma gibi şehirler yüzük işçiliğinin başkentleri haline gelmiştir.

   Günümüzde ise yüzük işçiliği daha kurumsal bir hal almaya başlamıştır. Artık bu işi butik kuyumcular veya çeşitli mücevher firmaları üstlenmeye başlamıştır. Yaptıkları özel tasarımlarla birçok kesimin zevkine hitap etmeyi amaçlamaktadırlar. Çoğunlukla bayanların ilgi alanında olan yüzükler, birçok amaçla talep edilebilmektedir. Kimi zaman eşler için verilen hediyeler, nişan ve evlilik gibi durumlar için tercih edilmektedir. Bazen de parmağımızda taşımak istediğimiz bir moda trendi. Bütün bunlar beraberinde özel tasarım yüzük almadan dikkat edilmesi gereken bazı hususları da getirmektedir. Gerek tasarımın size uygunluğu, gerekse teknik açıdan pürüzsüz bir alışveriş için. Özel tasarım yaptırmak istediğinizde nasıl bir tasarım yaptırmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için birkaç detaylı bilgi edinmeniz de faydalı olacaktır. Kullanmak istediğiniz model, istediğiniz motifler, modelin parmağınızda nasıl görüneceği ve motifin nasıl göründüğü, yüzüğün şekli gibi etkenler önemli noktaları oluşturmaktadır. Aynı zamanda tasarımların kaliteli ve elegan olması da önemlidir. 

Almak istediğiniz yüzük öncelikle, yüzüğü takacak kişinin zevkini yansıtmalıdır. Kişinin kişiliği, yaşam tarzı, hayata bakış açısı gibi durumlar göz önüne alınmalıdır. Böylece kişi ile yüzük arasında bir absürtlük cereyan etmeyecektir. Tamamen sizi yansıtarak bir bütün oluşturmanız önemlidir. Teknik detaylardan bahsetmek gerekirse, sertifikalı ürünler kullanmak her zaman tercih edilmesi zorunlu bir seçenek olmalıdır. Artan dolandırıcılık haberleri göze alınırsa, bu önem arz eden bir husustur. Güvenlik önemleri adına, sertifikalar güvenli alışverişler için temel oluşturacaktır. özel tasarım yüzük almadan dikkat edilmesi gereken bir diğer husussa bu konuda deneyimli ve güvenebileceğiniz kişileri tercih etmeniz gerektiğidir. Kullanılacak malzemelerin bilinçli bir şekilde işlenmesi daha verimli ve güzel sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Son olarak takınızı nerede kullanacağınız veya alışkanlıklarınız da göz önünde bulundurulmalıdır. Tasarımın hassaslığına göre tasarımcıya gerekli bilgi verilmelidir.
Detaylı bilgi için: Mercan Ziya Göral