Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 maden işçisinin şehit olduğu facianın meydana geldiği Eynez Kömür Ocağı'nı çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Ocağı'nda iş bırakan madencilerin 15 Ekim 2014'te yatması gereken maaşlarının, sekiz gün geçmesine rağmen yatırılmadığı öğrenildi. Işıklar Maden Ocağı'nda 9 Eylül'de başlayan ve 10 Ekim'de sona eren bakım onarım çalışmalara katılan bin 200 işçinin geçen ay hesaplarına yatırılması beklenen ekstra ücretin yatırılmaması üzerine işçilerin tepkili olduğu, bu ayki maaşın da gecikmesi üzerine iş bırakma kararı aldıkları ortaya çıktı.

MAAŞ YATMADIĞI İÇİN İŞÇİLER MAĞDURİYET YAŞIYOR

Birkaç aydır Çalışma Bakanlığı tarafından firmadan tahsis edilmek üzere işçilere maaşlarının ödendiğini belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, ancak Çalışma Bakanlığı’nın ekim ayı itibari ile maaşların firma tarafından yatırılmasını istediğini bildirdi. Mahkeme tarafından firmanın, maden faciasından sonra mal varlığına el koyulduğunu hatırlatan Kaymakam Atçı, bu sebeple işçilerin mağduriyet yaşadığını kaydetti.

KASIMDA İŞÇİLERİN MAAŞINI FİRMA ÖDEYECEK

Bu mağduriyet sebebiyle birkaç gündür maaşlarının ödenmesini bekleyen maden işçilerinin, dün gece itibariyle maden ocağına inmemeye başladığını dile getiren Atçı, Işıklar ocağındaki üretimin yine durduğunu belirtti. Gece işçilerin ocağın kapısında beklediğini ifade eden Atçı, “Çalışma Bakanlığı ile de irtibata geçtik. Bakanlığın, bu ayki madencilere ödenecek maaşı firma adına yapacakları ihtimali var. Kasım ayı itibari ile işçilerin maaşlarının firma tarafından ödenmesi gerekiyor artık. Eğer maaşlar ödenmezse yine sıkıntılı süreç başlayacak. İşçilerin maaş almadan ocaklara inmesi zor gibi görünüyor. Ocağa üretim yapmak üzere girilmemesi durumunda ocakta bozulmalar da başlayabilir. Maaşlar ödenirse işçilerimiz de işlerinin başına dönmüş olacak.” dedi.