Türkiye toprakları son yıllarda mülteci kampına dönüştü. Yaklaşık 3 yıldır Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle 832 bin Suriyeli mülteci Türkiye’ye sığınırken, radikal selefi örgüt IŞİD'in Musul ve Şengal’e saldırmasından sonra 16 bin Iraklı mülteci de Türkiye’ye sığındı. Iraklı mültecilerinin gelişleri halen devam ediyor.

Suriye’de yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaş sebebiyle yakınlarını kaybeden, aç ve susuz kalan Suriyeliler çareyi ülkelerini terk etmekte buldu. Yüz binlerce Suriyeli her türlü tehlikeyi göze alarak ülkesinden kaçtı. Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak, Suriyeli mültecilerin sığındığı ülkeler arasında yer aldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 3 yıldan fazla süredir çatışmaların sürdüğü Suriye’deki durumla ilgili bir rapor yayınladı. Ülkede 190 binden fazla kişinin öldüğüne dikkat çekilen raporda, savaş sebebiyle halkın yarısının evlerini bırakarak kaçmak zorunda kaldığı kaydedildi. Mülteci Suriyeliler ile ilgili olarak, Lübnan'da 1 milyon 175 bin, Türkiye'de 832 bin, Ürdün'de 613 bin, Irak'ta 215 bin, Mısır'da 139 bin, Kuzey Afrika ülkelerindeyse 23 bin Suriyeli mülteci bulunduğu belirtildi.

TÜRKİYE 832 BİN SURİYELİ MÜLTECİ BARINDIRIYOR

Suriyeli mülteciler başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere Türkiye’nin birçok illerine yerleşti veya yerleştirildi. Resmi olmayan verilere göre, hem kamplarda hem sokaklarda kalan Suriyeli mültecilerin çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. 29 Ağustos 2014 tarihinde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin yayınladığı rapora göre 832 bin Suriyeli mülteci Türkiye’de.

16 BİN IRAKLI MÜLTECİ TÜRKİYE’YE SIĞINDI

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerden sonra şimdi de Kuzey Irak’tan da mülteci gelmeye başladı. Radikal selefi örgüt IŞİD'in Musul ve Şengal bölgesine saldırmasından sonra topraklarını terk eden Iraklı mülteciler çareyi kaçmakta buldu. Ezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar (Şengal) bölgesine saldıran IŞİD yüzlerce kişiyi öldürdü, on binlerce insanın da göç etmesine yol açtı. Yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalanlar önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sığındı, ardından Türkiye’ye geçmenin yollarını aradı. Kimliği ve pasaportu olanlar Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken, pasaportu olmayanlar dağ yollarına yöneliyor. Canlarını kurtarmak için ölüm tehlikesini göze alarak 10 saat dağ yollarında yürüyen Ezidiler, kendilerini güvende hissettikleri Türkiye topraklarına sığınıyor. Türkiye topraklarına gelen Iraklı mülteciler başta Silopi, Uludere ve Cizre olmak üzere birçok Güneydoğu’daki illerdeki okul ve belediyeler tarafından yapılan kamplara yerleştiriliyor. Türkiye’ye sığınan mülteciler savaştan kaçtıklarını söyleyerek, burada kendilerini güvende hissettiklerini ifade ediyor.

"IŞİD VAHŞİCE ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRDÜ"

Kuzey Irak’ın Şengal bölgesinden kaçıp Cizre’ye yerleşen Ezidiler, yaşadıkları vahşeti anlattı. Kürtçe olarak yaşadıklarını anlatan Ezidiler, “IŞİD peşimize düştüler kızlarımızı, kadınlarımızı alıp götürdüler. Silahlarımız yoktu, öldürdüler, kadınlarımızın karınlarını deştiler, çocukları öldürdüler, mallarımızı yağma ettiler, köylerimize saldırdılar, kaçmamıza fırsat vermediler, evlerimizi yıktılar. Orada bazılarımız kaldı, savaş için gelmediler, memleketlerini terk etmeyeceklerini söyleyip orada IŞİD’e karşı savaşacaklarını söylediler. Orada ya onlar bizi yakacak ya da biz onları yakacağız, birimiz birimizi bitireceğiz.” dedi. Başka bir Ezidi de “Biz kaçtık bilmiyoruz ne yapacağız. Eğer geri yerimize gidersek bizi öldürürler, beş seneye kadar gidemeyiz, bizi öldürürler, biz bilmiyoruz ne yapacağız, Araplar çok fazla milyarlarca Arap var gücümüz yetmiyor onlara.” diye konuştu. Bir başka Ezidi de şunları söyledi: “Biz kaçak yoldan geldik, üç gün yol yürüdük, ayaklarımız şişti, 25 sat boyunca yürüdük. Biz sekiz gün Şengal dağında kaldık yaşlılarımız vardı, susuz kaldık, aç kaldık, rezil olduk Allah bizi kurtardı.”

Halen Iraklı mültecilerin gelişleri devam ederken, Şırnak Valisi Hasan İpek yaptığı açıklamada, kaçak yollarla 14 bin, legal yollarla 2 bin Yezidi'nin ile giriş yaptığını söyledi. Vali İpek, "Bunlardan 2 binini Mardin’in Midyat ilçesindeki kampa yerleştirdik. Diğerleri ise maalesef çok da sıhhi olmayan şartlarda ilimizin okullarında, taziye evlerinde barındırılıyor. Yezidilerin her türlü sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. Valilik ve halkımız onlara üç öğün yemeklerini veriyor. Zaho’da 40 bin Yezidi var. Eğer Zaho’da biz bunlara iyi bakmazsak, maalesef 40 binin Türkiye’ye girmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yerlerinden edilmiş bulunan Yezidi, Türkmen ve Araplardan oluşan 700 bin kişi var. Bundan dolayı AFAD karşı tarafta bazı kamplar kurmaya başladı. Bunların bir an önce hayata geçirilip, Yezidileri yerinde desteklememiz Türkiye açısından daha iyi olur. Bununla ilgili biraz daha hızlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Yardımların yapıldığını, Irak tarafındakiler duymasın diye televizyonlara çıkmıyoruz. Çünkü Türkiye’nin iyi baktığı imajı karşı tarafta oluştuğunda, 700 bine ulaşacak bir göçle karşı karşıya kalmamız söz konusu. Oradakilere yeteri kadar bakıp, Suriye’deki gibi büyük bir göçün olmasını önlemiş oluruz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Irak’tan kaçıp Türkiye’ye gelenlerin sayısı 16 bini bulurken, Suriyeli mültecilerin sayısı da 832 bin olarak açıklandı. Irak’tan gelişler devam ederken, Türkiye şimdi 848 bin mülteci barındırıyor.