Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyünde termik santralin yapılacağı bölgede bulunan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülerle şirketin güvenlik görevlileri arasında arbede çıkması sonucu 11 vatandaşa kelepçe takılmıştı. Dünkü olayla ilgili olarak Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, eşinin de darp aldığını söyledi.

Muhtar Akın, olayı şöyle anlattı: "Dün, daha önce hiç yaşanmayan bir olay yaşandı burada. Şirketin 50-60 kadar güvenlik görevlisi, burada nöbet tutan altı yedi kişi köylümüz vardı, kepçe seslerini duyunca tel örgülerin içerisine girmek istemişler. Engellemek için her bir köylünün başına 8-10 kişi çullanıp özel güvenlik görevlerince dayak atarak, coplayarak, tekmeleyerek ve kelepçeleyerek köylüleri etkisiz hallere getirmişler. Biz de haberi alıp geldiğimizde üç tane kepçe, 15 kadar motorlu testere ile kesim yapıyorlardı. Ben de gördüm, o arada köylüler de içeri girdiler. Her içeriye giren köylüyü darp ediyorlardı. Bir kısım köylü araçlara engel olmak istiyordu, bir kısmı da arkadaşlarının kelepçelermesini engellemekle uğraşıyordu. Güvenlik görevlileri, sağa sola koşuşturuyordu, insanları engellemek için. Ben de oraya girdim, eşimi aramak için fakat bulamadım o kargaşa içinde. Yüzlerce insan olmuştu orada. Bütün engellemelere rağmen 400'e yakın ağacı kestiler. Daha sonra köylüler bir şekilde durdurdular olayı, engellediler. Ondan sonra jandarma geldi, tutanaklar tutuldu."

Köylülere destek olmak amacıyla orada bulunduğunu ve kendisine de kelepçe takıldığını belirten Greenpeace üyesi Olcay Bingöl ise, "Benim elime de, diğer Yırcalı köylülerinin eline de kelepçe takıldı. Onlarla birlikte sabah haber alıp kesim olduğunu duyunca hep beraberce içeriye girdik. Yırcalılar zaten çok uzun zamandır, eylülden beri burada mücadele yürütüyorlar. Burada zeytinliklerin kesilmesine karşı ve termik santrale karşı mücadele oldukça bir bütün halinde, birlik halinde bu mücadeleyi sağlıklarını kaybetmemek, zeytinliklerini kaybetmemek için veriyorlar." dedi.

Yırca köylü sakinlerinden Halil İbrahim Kocaeri de, "Zaten bizi katletmeye uğraşıyorlar. Hem malımızı katletmişler hem bize kelepçeler takarak. İnsan başına 10 kişi düşecek şekilde. Biz burada 11 kişiydik. Kadın erkek ayrım yapmıyorlar, herkese kelepçe takıyorlar. Darp yapıyorlar. Ne yapabilirdik ki 8-10 kişi, 100 kişiye karşı? Onun için yapacak bir şey yok. Biz adalet istiyoruz. Biz yerimizi satmak istemiyoruz." dedi. Köylüler, zeytinliklerinin başında sırayla nöbet tutmaya devam ediyor.