Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Türkiye'nin pastör Brunson'u serbest bırakmaması durumunda yeni ekonomik yaptırımlarının uygulamaya hazır olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kabine Toplantısında konuşan Mnuchin, "Eğer Brunson'u hemen serbest bırakmazsalar uygulamayı planladığımız daha başka yaptırımlar var." dedi.

Türkiye'de casusluk ve terör suçlamalarıyla bir buçuk yılı aşkın süredir tutuklu bulunan pastör Brunson'ın durumu ile ilgili Trump'da açıklamalarda bulundu. Trump Türkiye'yi kastederek, "İyi dost olduklarını kanıtlamadılar. Ellerinde harika bir rahibi tutuyorlar. O masum bir adam" şeklinde konuştu.

Trump, Türkiye'den ithal edilecek çelik ve alimünyumun gümrük vergisine yaptığı zammın çok yakında uygulanacağını açıkladı. Trump, 10 Ağustos'ta sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden çeliğin gümrük vergisine yüzde 50, alimünyumun gümrük vergisine de yüzde 20 zam yaptığını açıklamıştı. Trump'ın açıklamasının ardından Türk Lirası (TL) yüzde 40 ile rekor seviyede değer kaybetti.

İki NATO müttefiki ülkenin liderleri Brunson krizi sebebiyle bir birlerini dostluk ilişkisinin gereklerini yerine getirmemekle itham ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 13 Ağustos'da yaptığı konuşmasında ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları "ayağından vurmaya" benzeterek "Bir taraftan Afganistan’da herkes terk ederken beraber olacaksın, Somali’de NATO’da beraber olacaksın, sonra kalkıp stratejik ortağını sırtından vurmaya yöneleceksin." ifadelerini kullandı.