Demirin işlenmesiyle meydana gelen anahtar ve kilit işçiliği yapan kişilere çilingir ismi verilir. Eskiden hemdökümden hem de anahtarlardan kilitler üretilmekte iken şu anda elektronik kilitler üretilmiş ve büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Ancak art niyetli kişiler aynı oranda kendilerini geliştirmişler ve her türlü kilit sistemini çözer bir hale gelmişlerdir. Çilingirciler bir taraftan anahtar ve kilit imalatı yaparken bir taraftan da anahtarı kaybolmuş, içerde unutulmuş ve kilitli kalmış kapıları açma, bozuk kilitleri onarma işlerini yapmaktadırlar.

Çilingir işi dikkat ve sabırlı olmayı gerektirir. Çilingir işi ülkemizde resmi izinlere bağlıdır. Yani devlet kontrolünde yapılmaktadır. Resmi olarak çilingir işi ile uğraşmak için sabıka kaydının olmaması gerekir. Ayrıca çilingircilerin sorumluluk sahibi olmaları, el ve parmaklarını iyi şekilde kullanabilmeleri, şekiller arasındaki ayrıntıları anlayabilme ve algılayabilme özelliklerine sahip olmalıdırlar.

Kilit sistemini yasal yollardan çözme yetkisi verilen çilingirler anahtar ve çiligirler odası gibi odalara kayıt yaptırmak zorundadırlar. Seyyar olarak bu hizmeti yerine getiren kişilere itibar edilmemeli. Bu şekilde hizmet veren kişilerin bir çoğu farklı amaçlar uğruna bu hizmeti yapmaktadırlar. Güvenliğimizi tehlikeye düşürmemek için kesinlikle resmi izni olan çilingirlerden hizmet almalıyız.

2002 yılında kurulmuş olan ve İstanbul Anadolu yakasında çilingir hizmeti veren Acil Çilingirciniz, 7 gün 24 saat sizlerin hizmetindedir. Hiç kimse ben her şeyi düşünürüm. Anahtarımı hiçbir yerde unutmam diye düşünmesin. Öyle zaman olur ki en çok ihtiyaç duyduğunuz anda evinizin kapısı, işyerinizin kapısı kilitli kalabilir ve çilingir hizmetine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle ihtiyaç duymadan önce kendinize en iyi hizmeti vereceğini düşündüğünüz resmi izinli olarak faaliyet gösteren çilingir numarasını cep telefonunuza kaydetmeli, notlarınız arasında telefon numarasını bulundurmanızda fayda vardır.

Bir düşünün dışardasınız evde çocuklarınız var ve daire giriş kapınız arızalandı ve açılmıyor. Yaptığınız panik nedeniyle anahtarı da kilidin içinde kırdınız. Ne yapacaksınız. Evde çocukları kilitli mi tutacaksınız. Tabi ki hayır. Telefon kayıtlarınızda bulunan çilingiri arayıp en kısa sürede çocuklarınıza ulaşmayı isteyeceksiniz.

İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren ve motorlu ekipleri ile Kozyatağı Çilingir, Yakacık Çilingir, Suadiye Çilingir hizmetlerini en kısa sürede yerine getiren firma ile ilgili bilgi ve irtibat için  web sitesini ziyaret ediniz.