Aydınlık’ın ulaştığı üniversitedeki FETÖ yapılanmalarına ilişkin hazırlanan raporda, Türkiyat Araştırma Entitüsü’nün örgüt elemanları tarafından ele geçirilmeye çalışıldığı ortaya çıkmıştı. Raporda yer alan diğer bir ayrıntı ise İstanbul Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü’nün FETÖ karargâhı olarak kullanılması.

“İstanbul Üniversitesi FETÖ yapılanmasına dair tespitler” başlığıyla hazırlanan raporda, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim elemanı olarak görev yapan 9 akademisyen hakkında çeşitli bilgilere yer verildi.

KAPATILAN OKULLARLA İLİŞKİLİ

FETÖ’nün İstanbul Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü üzerinden kadrolaştığı belirtilen raporun ilgili kısmında şu ifadeler yer alıyor: “Bu bölümün elemanları tamamen paralel yapı elemanıdır ve bölüm kurucusu M.K. Fatih Üniversitesi’nden gelmiş olup, emekli olduktan sonra da İpek (Altın Koza) Üniversitesi’ne gitmiştir. Kadrolaşma ve adam devşirme faaliyetlerinde etkin görev yapmıştır.” İpek Üniversitesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yayınlanan ilk KHK’yla kapatılan kurumlardan biri olmuştu. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre, raporda ismi geçen M.K.’nin, FETÖ’nün düzenlediği 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı Jüri Özel Ödülleri olan Gaspıralı İsmail Ödülü’nün sahibi olmuş.

FAKÜLTEDE YILDIRMA

Raporun sonuç kısmında ise FETÖ’nün Edebiyat Fakültesi’ne özellikle yerleştiği söylenirken, “FETÖ’nün stratejisi neticesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki FETÖ militanlarının sayısı bugün itibariyle 50’yi bulmuştur. Bu sayı, 2002 yılında 5’i bile bulmamaktaydı” denildi.

Aydınlık’a konuşan bazı akademisyenler ise son 5 yılda örgüt elemanlarının kendilerine “mobbing” uygulayarak yerlerine FETÖ elemanlarının yerleştirildiği, bu baskıların yer yer hala hissedildiğini dile getirdiler. İstanbul Üniversitesi FETÖ yapılanmasına ilişkin yürütülen davada, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Fatih Gürsul’un da aralarında yer aldığı 9 kişi hapis cezasına çarptırılmıştı. Raporda yer alan ismilerin ise görülen davada yer almamaları dikkat çekti.

Kaynak: Aydınlık